17 februari 2008
De paashaasjes liggen weer in de winkel
KRO, Grote Kunst Voor Kleine Mensen
Het filmpje is eind vorig jaar uitgezonden in KRO Kindertijd en heeft tot heftige reacties van ouders geleid. De KRO heeft daarop een brief op de site van KRO Kindertijd geplaatst. Vooral het laatste stuk van de vierde alinea is aardig.
--
Geachte ouders,
KRO Jeugd heeft veel reacties gekregen op de uitzending van het filmpje ‘Chocolade haas’ uit de serie ‘Grote Kunst Voor Kleine Mensen’.
Wij zijn allereerst bijzonder verheugd over de grote betrokkenheid die u heeft met KRO Kindertijd en de grote waardering voor KRO Kindertijd die in uw reacties ook doorklinkt. Uw kritiek trekken we ons daarom ook zeer aan.
Onze ambitie met KRO Kindertijd is om amusement te brengen op een educatief niveau, en daarbij kinderen elkaar te laten inspireren.
Wij vinden dat kinderen recht hebben op het allerbeste, vandaar dat we de eerste en enige zijn die genres als kleuterdrama, kleuterdocumentaires en kleuterkunst op televisie brengen.
We hebben de kunstenaars die aan het kleuterkunst project ‘Grote Kunst Voor Kleine Mensen’ deelnamen gevraagd een filmpje te maken om kleuters op een verrassende, niet alledaagse manier naar de wereld om hen heen te laten kijken. Deels met de bedoeling om verrast te worden, nieuwe verhalen te ervaren. Deels ook om aan het denken gezet te worden, een beetje op het verkeerde been gezet te worden. Nooit om te choqueren of te provoceren.
‘Grote Kunst Voor Kleine Mensen’ is niet alleen een televisie project, maar ook een educatief project in het land, met educatie en tentoonstellingen, waarbij professionele begeleiders samen met de kinderen kijken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er bij ons twijfels waren om het filmpje ‘Chocolade haas’ in KRO Kindertijd uit te zenden. Het filmpje roept soms grote emoties op, wat op zich niet verkeerd is en een leerzaam effect kan hebben. Of zoals sommige kinderpsychologen zeggen, ‘zonder weerstand geen innerlijke groei’. Het bijzondere is namelijk dat kinderen die om het filmpje beginnen te huilen, dezelfde chocolade haas in stukken zouden breken of kapot bijten en opeten. Het filmpje leert ons dus een ander perspectief, een andere beeld ervaring, onze emoties te verkennen.
Zoals eerder gesteld, kinderen hebben recht op het allerbeste, en als je eveneens uit durft te gaan van de kracht van kinderen zoals wij in onze programmering doen, dan hebben ze ook recht op bijzondere ervaringen. Niet minder dan volwassenen. Het interessante van kunst is dat het die ervaringen kan bieden, en dat is wat de makers van ‘Chocolade haas’ hebben geprobeerd.
Wanneer echter ons beoogde doel averechts uitwerkt, zijn wij te allen tijde bereid om onze beslissingen te heroverwegen. Dat doe ik op dit moment dan ook. Zoals eerder gesteld willen wij geenszins choqueren of provoceren, en wij blijven van mening dat wij dat ook met het betreffende filmpje niet gedaan hebben.
Maar wellicht is een educatieve context een betere plek om dit experiment uit te voeren. Wellicht is het totaalbeeld van KRO Kindertijd inmiddels zo verankerd dat dat grenzen stelt aan de ruimte voor verandering en experiment.
Om op dit moment het allerbelangrijkste te doen, namelijk het vertrouwen van uw kinderen in KRO Kindertijd te herstellen, zullen wij daarom voorlopig het filmpje ‘Chocolade haas’ niet langer op tv uitzenden.
Nogmaals hartelijk dank voor uw reacties,
Met vriendelijke groet,
Jan-Willem Bult
Hoofd afd./Eindredacteur
KRO Jeugd