27 november 2017

Orwo NP 20

Met een film als de Orwo NP 20 weet je natuurlijk nooit wat je in huis haalt. De film is Made in German Democratic Republic maar aan de doos kun je niet goed zien van wanneer de film is (ELN 149 42 11 1 - TGL 7441 zal vast iets betekenen maar zie het maar te ontcijferen). En als je bijvoorbeeld in 2017 zo’n film koopt, kan er echt van alles mee gebeurd zijn. Eigenlijk kun je maar één ding doen: kijken wat er gebeurt.

Halverwege de film begon de camera (Canon EOS 500) zéér alarmerende geluiden te maken, dus de film is uiteindelijk maar voor iets meer dan de helft volgeschoten.

Na het ontwikkelen van de film (caffenol, standontwikkeling 70 min.) leken de resultaten op het oog best aardig te zijn. Op het oog, want op de scanner wilde de film eigenlijk niet. De film was zo sterk gebogen dat het scannermaskertje spontaan opensprong na vastklikken. Het resultaat is dat er misschien vijf negatieven gescand zijn, daarna werd de frustratie te groot.

De negatieven gaan dus nu een half jaartje rusten in een boek dat stevig klem staat. Tegen die tijd gaan we het weer eens proberen. Deo volente, en ijs en weder en geheugen dienende.

Oh, het beste resultaat van de gescande batch was deze foto. De lichtstroken boven en vooral onder komen dus door de krulling. Benieuwd wat deze oplevert als het negatief wat platter is.
Orwo NP 20, foto: Robert van der Kroft

Orwo NP 20, foto: Robert van der Kroft
Zie ook The Incredible Soft Tones of Orwo NP 20 (35mm, 80 ISO) (Lomography)







Connecting the dots

Foto van negatief met stippen, Robert van der Kroft, november 2017
Foto van negatief met stippen, Robert van der Kroft, november 2017
Foto van negatief met stippen, Robert van der Kroft, november 2017
Eigenaardige stipvorming op foto’s gemaakt met een Agfa Jsoly. De camera is recentelijk eerder gebruikt, toen waren er geen problemen, dus het moet aan de film liggen, een Fujifilm Pro 400H 120 van onbekende herkomst. En inderdaad, als je het dekpapier bekijkt:
Dekpapier Fujifilm Pro 400H 120, foto: Robert van der Kroft
Vreemd genoeg is niet de hele film zo. Deze opnamen zijn van dezelfde rol:
Babberich. Fujifilm Pro 400H 120, foto: Robert van der Kroft
Betuwelijn, Zevenaar. Fujifilm Pro 400H 120, foto: Robert van der Kroft
En nog een mooie dubbele belichting om het af te leren, ook van dezelfde filmrol.
Al met al raadselachtig, maar dat is ook wel de charme van oude film die je tweedehands koopt.