Langs Neêrlands wegen (4)

Gedumpte kranten en folders in een sloot in het Gimbornhof, Zevenaar, foto Robert van der Kroft
Gemak dient de mens. Zo’n sloot is natuurlijk superhandig als je een pak met kranten of folders wilt dumpen. En als dat eenmaal een keer gelukt is, waarom dan niet vaker?

Foto: Gimbornhof, Zevenaar, 27 april 2018.

Ilford FP4, 120-film (exp. april 1979)

Dode stronk in akker, foto Robert van der Kroft
Sloop van nieuwbouw, foto Robert van der Kroft
Landbouwmachines, foto Robert van der Kroft
Gekandelaberde boom en mobiel toilet, foto Robert van der Kroft
Paarden, foto Robert van der Kroft
Netjes gerangschikte afvalbakken, foto Robert van der Kroft
Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort, foto Robert van der Kroft
Verdwijnpunt, foto Robert van der Kroft
Agfa Jsoly met verlopen Ilford FP4 (april 1979). Standontwikkeling in Caffenol Delta-STD, 70 minuten, een paar keer kiepen halverwege. Er zit een soort emulsie op de film die je na het ontwikkelen kunt wegspoelen met lauw water. Het is een erg dunne film die ook nog flink krult in de breedte maar al met al is er mee te werken.

Foto 7 is genomen op de Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort, de straat die naar verluidt de langste naam in Nederland heeft.

25 april 2018

Vrouw en kind

Gevonden foto, collectie Robert van der Kroft
Een gevonden foto met links een jongen met korte broek en vrolijke stropdas en rechts een vrouw in een fraaie jurk, met een ketting om. De vrouw draagt geen ring. De gezichten staan erg vrolijk en de kleding doet feestelijk of ‘zondags’ aan. Het gezicht van de vrouw doet een beetje aan de jonge Juliana denken, maar dat zal ook door het kapsel komen. De veeg over de rok zit ook op de oorspronkelijke foto, net als de vlek naast de neus van de jongen, de lichte vlek rechts van de zoom van de jurk en de vlekjes die je na inzoomen over de gevel ziet lopen. Datum en locatie onbekend, geen tekst op de achterkant van de foto.

De bewening van Boukoul

“Dit is het kostbare, omstreden beeldreliëf uit de kerk van Boukoel in Limburg. Het werkje, 60 bij 40 cm. groot, draagt nog de resten van de oude polychromie, is een fragment van een eikehouten tafereel en stelt de bewening van Christus voor. Het is vervaardigd door een onbekende meester uit de zestiende eeuw. In het Franse plaatsje Cluny heeft men een pendant van dit kunstwerkje gevonden, dat veel kostbaarder is, maar vermoedelijk van dezelfde meester afkomstig is. Bovenstaand, basreliëf is een typisch voorbeeld van oud-Maaslandse kunst.”

Opschudding in Limburg over verkoop van kostbaar kunstwerk, De Volkskrant, 12-10-1956
Zie ook:

Weten wat voor vlees u in de kuip heeft

Krantenadvertentie Coveco, 1970 met foto van Oude Kraan 72, Arnhem
Foto: Coveco
Centrale organisatie van veeafzet- en vleesverwerkingscoöperaties
Centraal kantoor: Oude Kraan 72, Arnhem

Uit NRC Handelsblad, 30-12-1970