06 februari 2018

Uit de nagelaten foto's: afscheidsrede ds. A. Potuyt

Afscheidsrede ds. A. Potuyt.
Gisteravond nam in het kerkgebouw aan de Slachthuiskade de predikant der Ledeboeriaansche Gemeente ds. A. Potuyt afscheid van zijn Gemeente als gevolg van langdurige oneenigheid tusschen den leeraar, den kerkeraad en de Gemeente.
Was de opkomst in de gewone godsdienstoefeningen niet groot, thans was het kerkgebouw geheel gevuld, er waren veel nieuwsgierigen. Onder het zingen van Psalm 84:3 (oude berijming) beklom ds. Potuyt den kansel, sprak na het lezen van een gedeelte van Lucas 4 den zegen uit en nadat andermaal gezongen was Psalm 119:25, begon hij met te zeggen, dat nu het kritieke punt gekomen was, dat voor zijn menschelijk gevoel niet aangenaam was, omdat hij in het geheele land in opspraak gekomen en in de dagbladen de oorzaak van zijn heengaan bekend gemaakt is. Doch de leeraar wenschte in dezen voor hem zoo moeilijken weg de woorden van Luther tot de zijne te maken: „Hier sta ik, ik kan niet anders, God helpe mij." Ik heb, ging de leeraar verder, 5 1/2 jaar met veel gebrek onder u gearbeid, en wat dan wel de oorzaak is van mijn heengaan? Het antwoord, zegt spr., is te vinden in het woord der Schrift, waarbij hij verder de Gemeente zal bepalen en wel bij Lucas 4 :43, waar staat: „Maar Hij zeide tot hen: Ik moet ook andere steden het Evangelie van het koninkriik Gods verkondigen want daartoe ben Ik uitgezonden."
Na gebed en het zingen van Psalm 34:1 en 4 behandelde de leeraar achtereenvolgens drie punten, Christus als Prediker, hoe, waar en door wien Hij predikt. Dit nader toelichtend, betoogde hij, dat hij zich geroepen gevoelde het evangelie te verkondigen aan alle in zichzelf verlorenen, doch gelijk de Apostelen en de Profeeten, zooals God het wil, van zichzelven onbekwaam, doch geheel afhankelijk van de hulp des Heeren.
Alsnu richtte de leeraar na het zingen van Psalm 42:2 een woord van vermaan aan de Gemeente en zeide: Ik ben gebonden geworden, gelijk Izaäk op het hout gebonden was, en daar het evangelie niet gebonden is, vond ik reden, na veel strijd en gedachtig aan het Woord der Schrift: „Gaat uit het midden van haar", om dezen stap te doen en anderen het evangelie te verkondigen. Ik heb u den vollen raad Gods verkondigd en ben vrij van uw bloed.
En tot den kerkeraad zich richtend, zeide spr., dat er veel wrijving is geweest, doch dat allen voor God hun schuld moesten belijden. Ik ga heen, — zei hij — zonder middelen van bestaan, doch God zal voor mij zorgen, daar Hij wil dat ik gaan zal.
Ten slotte droeg de scheidende leeraar de herderlooze Gemeente in het gebed op en werd gezongen Psalm 115:5.
Eer de zegenbede uitgesproken werd, nam ouderling Wemer het woord, om de handelingen van den kerkeraad te rechtvaardigen en dankte verder den leeraar voor al wat hij in het belang der gemeente verricht heeft.
Rotterdamsch Nieuwsblad, 02-03-1915
Dit artikel is onderdeel van een reeks. Meer lezen? Klik hier.

Met onwillige honden is het slecht hazen vangen: Boezemsingel versus Slachthuiskade

Het kerkgebouw van de Kruisgemeente aan de Boezemsingel te Rotterdam
De kerk van ds. Beversluis aan de Slachthuiskade te Rotterdam

Ledeboerianen en Kruisgezinden - Een kerkhistorische studie over het ontstaan van de Gereformeerde Gemeenten (1834-1927):

De enige plaats waar van beide oorspronkelijke kerkgroepen een gemeente bestond was Rotterdam. Tot een samensmelting tussen de Boezemsingel en de Slachthuiskade is het niet gekomen. Op 4 september 1907 verzocht Beversluis om gecombineerde kerkeraadsvergaderingen te gaan houden. Hoewel ds. Kersten hier zelf hard voor was, was zijn kerkeraad fel tegen. Drie bezwaren werden geopperd: er bestond een verschil inzake de te gebruiken psalmberijming, men was bang voor de consequenties van een financieel samengaan, en de vraag was of er hoofdelijk dan wel per kerkeraad gestemd moest worden. Hoezeer ds. Kersten ook poogde zijn kerkeraad te overtuigen, het lukie hem niet. Tenslotte gaf hij zijn pogingen op met de woorden: „met onwillige honden is het slecht hazen vangen". Een uitdrukking die de kerkeraad hem zozeer kwalijk nam, dat de discussie opnieuw begon. Men besloot voor één keer een gecombineerde kerkeraadsvergadering te houden op 18 september 1907. Het onderlinge wantrouwen kon op die vergadering niet worden weggenomen. Een jaar later werd aan „den kerkeraad „Slachthuiskade" bericht dat in onze gemeente geen afkondigingen meer gedaan zullen worden die enkel en alleen verband houden met de belangen der hunne en dit ter bestendiging onzer gemeentelijke orde". In december 1908 werd op de kerkeraadsvergadering de noodzakelijkheid naar voren gebracht „zeer voorzichtig op te treden in zake de listige bewegingen van den kerkeraad „Slachthuiskade". Op 15 januari 1909 werd de breuk geslagen en kwam de gemeente aan de Slachthuiskade op zichzelf te staan.
Bron:
Ledeboerianen en Kruisgezinden
Een kerkhistorische studie over het ontstaan van de Gereformeerde Gemeenten (1834-1927)

Drs. H. A. Hofman
(pdf via theologienet.nl)





Vidapan U, VEB Fotochemische Werke Berlin

Foto gemaakt met RealitySoSubtle 6x6 en Vidapan U, VEB Fotochemische Werke Berlin. Foto: Robert van der Kroft
Deze foto’s zijn gemaakt met een RealitySoSubtle 6x6 en Vidapan U (VEB Fotochemische Werke Berlin). De RealitySoSubtle 6x6 is een pinhole-camera en Vidapan U is een erg oude film, dus we hebben het hier over sluitertijden variërend van drie kwartier tot 11 uur. De film is ontwikkeld in Caffenol, 70 minuten standontwikkeling. Al met al geen geschikte combinatie als je snel resultaten wilt zien.

Dit was vooral een test om te kijken of deze oude film überhaupt geschikt voor een pinhole en of de film nog goed ontwikkeld kan worden. Zo te zien wel dus. Dat is mooi, want ik heb nog een rol.
Foto gemaakt met RealitySoSubtle 6x6 en Vidapan U, VEB Fotochemische Werke Berlin. Foto: Robert van der Kroft
Foto gemaakt met RealitySoSubtle 6x6 en Vidapan U, VEB Fotochemische Werke Berlin. Foto: Robert van der Kroft
Foto gemaakt met RealitySoSubtle 6x6 en Vidapan U, VEB Fotochemische Werke Berlin. Foto: Robert van der Kroft
Op foto 3 staan wat artefacten die eruit springen. Op de uitsnede hieronder kun je die wat beter bekijken. Niet dat dan duidelijk wordt hoe die ontstaan zijn, maar het levert wel aardig beeldmateriaal op. Vooral de grote cirkel lijkt wel met een soort spirograaf of zo gemaakt. Je zou kunnen denken dat het regelmatige patroon tijdens het ontwikkelen is ontstaan maar het is wel de enige opname waarop zoiets te zien is.
Foto gemaakt met RealitySoSubtle 6x6 en Vidapan U, VEB Fotochemische Werke Berlin. Foto: Robert van der Kroft

Wikkel Vidapan U, VEB Fotochemische Werke Berlin. Foto: Robert van der Kroft
Zie ook:
VEB Fotochemische Werke Berlin, een geweldige fotoreportage over de oude fabriek
RealitySosubtle 6×6





🐦🐦

Gevel met opschrift 'The Pigeon', Zevenaar. Foto: Robert van der Kroft
Oprit met ingelegd tegelwerk met de tekst 'De Duif', Zevenaar. Foto: Robert van der Kroft
Huizen met een naam zijn sowieso al leuk, maar als je er gemakkelijk achterkomt waarom een huis een bepaalde naam heeft, is dat helemaal aardig. Zie Op bezoek bij combinatie 'The Pigeon' - Aviculture Europe (pdf).