Gevonden gezichten

Verpleegsters en nonnen rond man in witte badjas. Collectie Robert van der Kroft
Verpleegsters en nonnen rond (zo te zien) een patiënt. De combinatie van gelaatsuitdrukkingen is lastig te duiden. De man kijkt moeilijk en hij heeft flinke wallen onder zijn ogen, maar als hij inderdaad patiënt is, zijn daar natuurlijk allerlei redenen voor te bedenken. Bij de zusters zie je allerlei uitdrukkingen, de non met bril rechtsonder kijkt bijna schalks, als je dat van een non zou kunnen zeggen.

En wat zou de gelegenheid voor de foto zijn geweest. Was de man bekend, beroemd? De achterkant van de foto is blanco, dus zelfs het land van herkomst is al raden.
Uitsnede van het gezicht van de man op bovenstaande foto

Oude sneeeuw

Statige man in de sneeuw. Collectie Robert van der Kroft
Gevonden foto zonder context. Onbekende man met ouderwetse wandelstok in een onbekend land. Datum onbekend. Geen tekst op de achterkant. Wel een fraaie foto.

Werkelijkheid, maar dan anders

Een van de eigenaardigheden van de Pentacon-lens 3.5/30 (Made in G.D.R.) in beeld gebracht
Als je een tijdje fotografeert met een oude Pentacon-lens op een relatief nieuwe Canon-camera, begin je allerlei eigenaardigheden op te merken. Om te beginnen zijn de kleuren nét even anders dan bij een moderne lens. Maar ook foto’s die bij fel licht zijn genomen, zien er anders uit. Dat is goed te zien boven in bovenstaande foto. Hieronder een uitsnede. De foto is genomen bij de Sint Anna-molen aan de Hatertseweg in Nijmegen.
Een van de eigenaardigheden van de Pentacon-lens 3.5/30 (Made in G.D.R.) in beeld gebracht
Het kan natuurlijk leuk zijn zo’n uitsnede dan weer verder te bewerken. Sommige eigenaardigheden worden dan nog net iets verder uitgelicht.
Een van de eigenaardigheden van de Pentacon-lens 3.5/30 (Made in G.D.R.) in beeld gebracht
Meer foto’s genomen met de Pentacon-lens vind je hier. Meer eigenaardige artefacten hier.