14 juni 2018

Kodacolor 200 in caffenol

Kodacolor 200 (C-41) in caffenol
Foto’s van een rol verlopen Kodacolor 200 (datum onbekend), ontwikkeld in caffenol, standontwikkeling 70 minuten met één keer tussentijds kiepen. C-41-film in caffenol is altijd wat lastig en ook hier zijn de resultaten niet heel goed, hoewel de bovenste foto wel een mooie zachte uitstraling heeft (vgl. met de 2e foto uit deze post).
Kodacolor 200 (C-41) in caffenol
Kodacolor 200 (C-41) in caffenol

Vroeger is een ander land

“Ha! De ambulantie-wagen! ... Op het einde van de straat”
Paneel uit het album 4 avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot, Franquin/Dupuis, oorspronkelijk uitgegeven in 1966 (Franse versie in 1950).
Als je googelt op ambulantie-wagen zie je dat het woord voorheen redelijk gangbaar was. Je ziet het vooral in oudere Vlaamse kranten.

Vroeger is een ander land

Paneel uit Robbedoes-album
“Krijgen ze een vermindering met hun kaart van talrijke huisgezinnen?”
Tekening uit het album 4 avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot, Franquin/Dupuis, oorspronkelijk uitgegeven in 1966 (Franse versie in 1950).
Gezinsbond (1921-heden):
“Op 8 mei 1921 werd onder de naam Bond der Talrijke Huisgezinnen een sociale vereniging opgericht ter verdediging van het gezin. Bij de stichting waren betrokken: pater Valère Fallon, generaal Lemercier en senator V. Volckaert. Fallon, hoogleraar in de sociale wetenschappen aan de universiteit van Leuven, bestudeerde het vraagstuk van de grote gezinnen sinds lang en achtte de tijd rijp voor een familiale politiek. Generaal Lemercier liep reeds in 1920 met de gedachte rond een bond voor grote gezinnen op te richten naar Frans model en betrok er de socialistische senator Volckaert bij "om te voorkomen dat het werk een eenzijdige stempel zou krijgen" (De Donder 1990-1379). Hoewel de oprichters Franstaligen waren, trokken ze toch meteen Vlaamse kaart, onder meer door de uitgave van hun Nederlandstalig ledenblad: 'Driemaandelijksch Blad van den Belgischen Bond der Talrijke Huisgezinnen'. Minister van staat Michel Levie werd de eerste voorzitter en Frans Van Cauwelaert werd ondervoorzitter (De Maesschalck 1998-1378). In 1927 wijzigde de Bond zijn naam in de Bond der Kroostrijke Gezinnen.”