25 april 2020

Graf Petronella Catharina Wesselman, Zevenaar

Graf Petronella Catharina Wesselman, Zevenaar
Graf van Graf Petronella Catherina Wesselman, in het overwoekerde gedeelte direct naast de Joodse begraafplaats aan de Jacques Perkstraat in Arnhem. Op dit gedeelte liggen ook platte stenen, dit lijkt de enige staande steen te zijn.

Zie ook online-begraafplaatsen.nl. Op deze site staat dat de begraafplaats vrij toegankelijk is, maar de locatie is geregeld provisorisch afgesloten met tiewraps. Op chrisvankeulen.nl/zevenaar staat interessante informatie over de begraafplaats:

“De Zevenaarse gemeenteraad heeft in juli 1828 het plan om een algemene begraafplaats te stichten, buiten de Kerkpoort. Het blijkt al snel dat er veel weerstand onder de bevolking is tegen een algemene begraafplaats. Uiteindelijk wordt in 1835 besloten het plan niet door te voeren. Het duurt vervolgens tot 1855 alvorens Zevenaar een algemene begraafplaats krijgt. Deze komt dan te liggen aan de Tatelaarsweg. Deze begraafplaats krijgt vier gescheiden stukken: voor katholieken, voor protestanten, voor joden en een klein deel voor overledenen, die tot geen van deze drie gezindten behoren en waar in latere jaren enige zelfmoordenaars worden begraven. In 1890 kopen de Zevenaarse joden van de familie Van Nispen tot Zevenaar een stukje grond aan de Arnhemseweg waar ze dan een geheel eigen kerkhof stichten. De algemene begraafplaats aan de Tatelaarsweg (onze tijd Didamseweg) is lange tijd ernstig verwaarloosd. Het onkruid tiert er welig en in de twintiger jaren van de 20e eeuw huizen er zelfs twee Zevenaarse clochards: Reinder de Greef in een gat in de grond en Koenders in een lijkenhuisje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1944) hebben de Duitsers er Betuws vee samengedreven. Vanaf 1945 zijn er geen overledenen meer op dit kerkhof begraven en in april 1972 meldt wethouder Th. J. Visser aan de gemeenteraad dat het Joodse gedeelte onberoerd gehandhaafd zal blijven en het overige deel de bestemming ‘openbaar groen’ krijgt.”

De foto hierboven is van april 2020. Later dit jaar nog maar eens terug om een goede foto van de volledige tekst op de steen te maken, zonder brandnetels.

Belfast City Cemetery/Milltown Cemetery, Belfast, 2015

Belfast City Cemetery, 2013
Oude negatieven herontdekt, deel 8: Belfast, 2015. Diana mini met onbekende film.

Foto 1 boven: Belfast City Cemetery
Foto 2 t/m 7 hieronder, inclusief de dubbele belichting: Milltown Cemetery, waarin in 1988 de vreselijke Milltown Cemetery attack heeft plaatsgevonden.
Miltown Cemetery, Belfast, 2015
Miltown Cemetery, Belfast, 2015
Miltown Cemetery, Belfast, 2015
Miltown Cemetery, Belfast, 2015
Miltown Cemetery, Belfast, 2015
Miltown Cemetery, Belfast, 2015