20 oktober 2019

Met de complimenten van John Bull en het volk

Eerder in 2019 kocht ik een boxcamera op de antiekmarkt op het Lange Voorhout in Den Haag. Het is een grote box, ongeveer twee keer zo hoog als bijvoorbeeld een Agfa Synchro Box. Zoiets levert dus flinke negatieven op, acht foto’s per rol 120-film. Eerst maar eens even uitproberen.
Junior Box Ensign + Kodak Portra 160
Junior Box Ensign + Kodak Portra 160
Op sommige foto’s is duidelijk te zien dat de camera licht lekt, maar als je snel foto’s achter elkaar neemt, heeft het licht niet de kans al te veel binnen te dringen.
Junior Box Ensign + Kodak Portra 160
Junior Box Ensign + Kodak Portra 160
Deze foto’s zijn gemaakt bij de Nevelhorst in Didam. Nu is dat niet echt een fotogenieke locatie, of misschien moet je zeggen dat het daar een beetje saai is. Of wacht, op verschillende sites wordt het een “een wat kleiner, maar overzichtelijk gebied” genoemd, dat is wellicht vriendelijker. Al met al heeft de Nevelhorst wel een passende naam: het water heeft een wat nevelige kwaliteit.
Junior Box Ensign + Kodak Portra 160
Goed, foto’s gemaakt, film ontwikkeld en negatieven gescand. De box zelf is voorzien van wat tekst in reliëf maar die is eigenlijk niet te lezen. Dan maar de oude frottage-truc van stal gehaald.
Frottage, tekst op oude JB-camera
Frottage, tekst op oude JB-camera
Op de voorkant blijkt ‘JB’ en daaronder ‘Ensign’ te staan. Op de achterkant ‘Made in England’, ‘Houghton-Butcher’, ‘MFG Co. Ltd.’ en ’London’. Dat is wel genoeg info om te zoeken en al snel op deze site terecht te komen: Junior Box Ensign Camera, Houghton-Butcher Manufacturing Co Ltd. (redbellows.co.uk). En inderdaad, het is een Junior Box Ensign. Raadsel opgelost.

Nu eens zien of de lichtlekken op te sporen en te verhelpen zijn en eens experimenteren met een zwart-witfilm. Niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde want soms moet je lichtlekken eerst even koesteren.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten