20 maart 2020

Wandelen over het afval van eerdere generaties

Stortterrein Panoven, Zevenaar, 2020
Stortterrein Panoven, Zevenaar, 2020
Als je over de grasvelden in de buurt van de Panoven bij Zevenaar aan de wandel bent, zul je niet het idee hebben dat je eigenlijk over een stortterein loopt. Toch valt in het boekje Oud-Zevenaar en Ooy (samengesteld door Ab Hendriks) te lezen:

Voor de Tweede Wereldoorlog behoorde het gebied, waar de vijf gaten zich bevonden voor een groot gedeelte aan de familie Kruitwagen en het andere gedeelte aan de familie Eggenhuizen. In de zomer van 1940 werd begonnen met het afgraven van het “vijfde gat”. Tijdens de oorlog kwam het afgraven stil te liggen. In 1946 werd het werk hervat. In 1966 waren al vijf gaten door de kleiwinning ontstaan.

[...]

Nu zijn van de vijf gaten er nog vier over, want in 1969 werd het “eerste gat” door de gemeente Zevenaar volgestort met huisvuil. In het voorjaar van 1970 was het gat volledig gevuld en werd het terrein geëgaliseerd. Kort daarna is de beplanting aangebracht en doet het gebied nu dienst als wandelterrein.

Op de onderstaande topografische kaarten uit 1960, 1976 en 1977 (afkomstig van de geweldige site topotijdreis.nl) is de ontwikkeling goed te zien. Op de bovenste kaart (1960) is het gebiedje met een rode cirkel aangegeven.
De volgende keer dat ik hier ben, zal ik me ongetwijfeld afvragen waar ik nu eigenlijk overheen loop.
Geciteerde tekst uit:
Oud-Zevenaar en Ooy
dubbel-kerk, dubbel-dorp
Samengesteld door Ab Hendriks
Uitgave van Boekhandel Bruna Zevenaar, 1982
Uitgebracht ter gelegenheid van het LANDJUWEEL 1982, Schutterij EMM Ooy Zevenaar





Geen opmerkingen:

Een reactie posten