28 november 2024

Contactafdrukken met een Gelli Plate

Gelli Plate-print, rood
Contactafdrukken maken met een Gelli Plate is makkelijker dan je denkt. Een paar dingen om rekening mee te houden:
  • Wat bijna niemand vermeld, is dat een Gelli Plate ‘ingewerkt’ moet worden. Als je van die YouTube-filmpjes bekijkt, lijkt het allemaal direct vlot te gaan, maar dat gebeurt dus pas na een paar keer insmeren en slechte resultaten boeken.
  • Als je eigen laserprints gebruikt, druk dan alles dubbel af. Dus gewoon afdrukken, de print weer in de papierbak leggen en nog een keer eroverheen afdrukken. Lekker donkere, contrastrijke prints met veel toner werken het best.
  • Koop of gebruik minimaal twee verfrollers. Ik gebruik een brede roller om de verf te verdelen en een smallere om de prints te maken (eerst met de hand wrijven, daarna nog even met de roller).
  • Werk niet te langzaam. Als je een afbeelding op de verf legt, is minder dan een minuut wrijven met de hand meer dan genoeg. Ook voor het maken van de contactafdruk is niet veel tijd nodig. Soms is iets van 20 à 30 seconden al genoeg.
Gelli Plate-print, groen
Een paar notes-to-self:
  • Krantenpapier, en vooral oud krantenpapier, is niet goed geschikt om een contactafdruk te maken. Het papier scheurt en blijft plakken. Je kunt wel (zoals op foto 3 hieronder) bijvoorbeeld gescheurde stroken papier op karton plakken en dan een contactafdruk maken. Een dergelijke achtergrond geeft een afdruk vaak een soort verdieping.
  • Een afdruk kan qua sfeer variëren naargelang kleur en achtergrond. Vergelijk maar eens deze drie afdrukken, allemaal gemaakt op basis van dezelfde foto.
  • Het is sowieso een goed idee om verschillende contactafdrukken met dezelfde afbeelding te maken. Geen enkele afdruk is hetzelfde.
Gelli Plate-print, rood op collage-achtergrond van oude knipsels
Wordt waarschijnlijk vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten