24 augustus 2017

Nieuw Eykenduynen: Paul Anne Beynon - De stem uit den aether

Graf P.A. Beynon, ' De stem uit den aether', Nieuw Eykenduynen. Foto: Robert van der Kroft
Paul Anne Beynon (Bandoeng 1888-Den Haag 1956) [...] was in dienst van het binnenlands bestuur, o.a. als controleur op de Kangean-eilanden en later als assistent-resident in Madioen op Java.

(Bron: DBNL)
Du Perron en Beynon

Du Perrons stuk over de Kangean-eilanden was een vervolg op drie eerder verschenen artikelen, waarvan de eerste twee geschreven waren door P.A. Beynon, controleur van de archipel in 1919-1920 en vriend van Du Perron uit zijn tijd in Tjitjalengka. Paul Beynon was een telg uit een wijdvertakte Indische familie van onder andere bestuursambtenaren, of cieren en schilders. Hij beoefende voor zijn plezier de archeologie, waarvoor ook Du Perrons belangstelling was gewekt door de bij zijn oom Van Lennep inwonende excentriek Knebel (alias Ströbl in Het land van herkomst). Door zijn gesprekken met Beynon tijdens zijn verblijf op Kangean werd Du Perrons interesse voor Javaanse oudheden aangewakkerd en op zijn terugreis bestudeerde hij dagenlang de Boroboedoer. Bij terugkeer in Batavia was hij zo gelukkig een baantje te krijgen als secretaris van het Bataviaasch Genootschap voor kunsten en wetenschappen, zodat hij elke dag de Hindu-Javaanse oudheden in het museum kon bewonderen.

IJverig controleur die hij was, had Beynon getracht zijn archipel grotere bekendheid te geven door publikatie van twee artikelen in het Weekblad voor Indië. Met het eerste wilde hij de belangstelling wekken van toeristen, met het tweede van mogelijke investeerders. Ene Heer S. - aangeduid als ‘een inlandsche medewerker’ - had in een daarop volgend artikel ongewild afbreuk gedaan aan die bedoeling van Beynon door uitgebreid in te gaan op de in de archipel heersende ziekte framboesia tropica en hoe daartegen werd opgetreden. Beynon had daar wijselijk over gezwegen om geen domper te plaatsen op de geschetste aantrekkelijkheid van de archipel voor toeristische en economische exploitatie. Mogelijk heeft hij Du Perron tijdens diens bezoek gevraagd om ook zijn steentje bij te dragen in de vorm van een artikel. Du Perron heeft zijn vriend graag deze dienst bewezen.

Uit: Indische Letteren. Jaargang 3


De stem uit den aether is een raadselachtige vermelding. Er is een boek dat zo heet (zie Radio, kanker, en duiken en A. Stenzel, De stem uit den aether (Die Stimme aus dem Aether), Nederl. vertaling J.H.E. Ubbelohde) en dat weer gebaseerd is op een Duitse film uit 1939 (zie Die Stimme aus dem Aether - vpro cinema - VPRO) maar het is nog maar zeer de vraag of de vermelding op de steen naar dat boek of die film verwijst.