12 februari 2018

All outdoors invites your Kodak

Kodak advertising brochure c1914. Image from cv.vic.gov.au
Culture Victoria: Kodak advertising pamphlet cover with a photograph by Kate Leviny c1914. Pictured is Kate's sister Ilma Edith Thompson (nee Leviny) with daughter, Ilona Thompson, taken at Sandringham c1914.

Hipstamatic: Jing + Lite

Is this the future of media? Hipstamatic: Jing + Lite. Foto: Robert van der Kroft
Arnhemse skyline. Hipstamatic: Jing + Lite. Foto: Robert van der Kroft
Carnavalsvierders richting Boemelburcht. Hipstamatic: Jing + Lite. Foto: Robert van der Kroft
Carnavalsvierders richting Boemelburcht. Hipstamatic: Jing + Lite. Foto: Robert van der Kroft
Carnavalsvierders richting Boemelburcht. Hipstamatic: Jing + Lite. Foto: Robert van der Kroft
Carnavalsvierders richting Boemelburcht. Hipstamatic: Jing + Lite. Foto: Robert van der Kroft
Carnavalsvierders richting Boemelburcht. Hipstamatic: Jing + Lite. Foto: Robert van der Kroft

Schermafbeelding Hipstamatic-instellingen Jing + Lite

Heilslegers voeren oorlog (1974)

Bron: De Telegraaf, 30-11-1974


(Nederlands) Leger des Heils

Leger des Heils deelt weer Kerstpakjes uit
# In het maatschappelijk centrum van het Nederlands Leger des Heils in de Groninger Poelestraat zijn gisteravond de traditionele kerstpakketten aan de wat minder bedeelde gezinnen in deze stad uitgereikt. In totaal schonk het Leger des Heils 340 levensmiddelenpakketten. Daarnaast zijn ook nog zo'n 200 fruitschalen bij zieken en eenzamen bezorgd. Op de foto: Kapitein Staal (rechts) van het Leger des Heils overhandigt de pakketten.


Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 23-12-1975
Het onderscheid tussen de twee legers is voor het publiek altijd minimaal geweest. Ook in de krant was het onderscheid tussen het Leger des Heils en het Nederlands Leger des Heils ver te zoeken. In de archieven vind je dan ook veel ingezonden brieven van mensen die op het verschil tussen de twee organisaties wijzen.

Een noodkreet! (1960)

Ingezonden
Een noodkreet!
Het is rustig in de zaal van Het Nederlands Leger des Heils in de A-Kerkstraat op zondagavond 10 uur. De bezoekers van de evangelisatiebijeenkomst zijn naar huis en ik neem alles nog even in mij op. Dan draai ik de lichten uit en sluit de zaal. Een goed uur later klinkt de noodkreet in mijn oren: „Kapitein, de A-Kerkstraat staat in brand"! Ik spoed mij naar de zaal; het bovenhuis staat in lichter laaie. Tezamen met de Kommandant van de Brandweer betreed ik het lokaal en onder een ware zondvloed van bluswater wordt de hoofdschakelaar van het licht uitgedraaid. Ziezo, dat kan geen sluiting geven.
Dikke rookwolken puilen ook uit de zaal naar buiten, maar een door de brandwachts ingesteld onderzoek wijst uit, dat daar niets brandt. Lang nadat het sein: „Brand meester” is gegeven sta ik nog vóór de zaal en kijk naar de troosteloze boel. Het zal nog heel lang duren eer het lokaal weer in gebruik genomen zal kunnen worden. Waar vinden wij een evangelisatielokaal? Weer klinkt er een noodkreet, doch nu een andere; deze! leder, die over een ruimte beschikt, die tijdelijk kan worden ingericht als evangelisatielokaal belle 31195 of schrijve naar N. Ebbbingestraat 107, het hoofdkwartier van het Ned. Leger des Heils.
M. J. POTUYT, Hoofdkapitein.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 20-09-1960

Onnationaal karakter (1921)

Vermeldenswaard is ook de scheuring die in het Leger des Heils heeft plaats gevonden. Sommige officieren, die zich niet langer konden vereenigen met het autocratisch systeem, dat in 't Leger gevoerd werd en met het sterk op den voorgrond tredend kerkelijk karakter, waardoor het maatschappelijke op den achtergrond werd gedrongen en 't „zielen bekeeren" 't allervoornaamste doel werd, hebben zich van het oude Leger des Heils afgescheiden en een Nederlandsch Leger des Heils opgericht, dat meer democratisch zal worden ingericht en zich speciaal op maatschappelijk werk wil toeleggen. Deze afscheiding kan ik best begrijpen. Ook wij hebben steeds als onze grootste bezwaren tegen het Leger des Heils gevoelt het onnationale karakter en hare vijandige houding tegenover de kerken. Zij kan nu eenmaal die kerk niet vervangen. Haar maatschappelijk werk heeft onze bewondering. Ook haar voorbereidend evangeliseerend werk. Doch daarna moet zij hare bekeerlingen terug brengen naar de kerk. Het Leger moet niet anders willen zijn dan een „geestelijk doorgangshuis.” Wanneer het Nederlandsche Leger des Heils in deze richting wil werken, dan is er geen reden meer voor voor antagonie met de kerk. Integendeel, dan kan er een schoone samenwerking tusschen die beide ontstaan. Dan kan deze nieuwe organisatie ook verzekerd zgn, niet alleen van mijn sympathie, maar van die van velen, die onze kerk liefhebben.
J. F. Beerens.


Stemmen voor Waarheid en Vrede, jaargang 58, 1921
Stemmen voor Waarheid en Vrede was een protestants maandblad dat verscheen van 1864-1925, zie hier.

Hipstamatic: Elijah + Lite

Fietsen. Hipstamatic: Elijah + Lite. Foto: Robert van der Kroft
Station Zevenaar. Hipstamatic: Elijah + Lite. Foto: Robert van der Kroft
Achter station Arnhem. Hipstamatic: Elijah + Lite. Foto: Robert van der Kroft
Fabel VII van La Fontaine: de aap en de dolfijn. Hipstamatic: Elijah + Lite. Foto: Robert van der Kroft

Schermafbeelding Hipstamatic-instellingen Elijah + Lite


Genealogie Jip en Janneke

Kwartierstaat Jip en Janneke. Foto: Robert van der Kroft
Een flink deel van de stamboom van Jip en Janneke, zo maar op een deksel van een blik bij een Arnhemse kringloopwinkel.