06 augustus 2018

Tempelieren in Groessen

De Tempel, Kerkakkers, Groessen; LomoChrome Purple XR 100-400
Heilig Land, Groessen; LomoChrome Purple XR 100-400
Tempelstraat, Groessen; LomoChrome Purple XR 100-400
Heiliglandsestraat, Groessen; LomoChrome Purple XR 100-400

De leukste fotoreportages komen voort uit boeiende stukjes lectuur. De aanleiding van deze foto’s is het artikel Een klooster van de Tempelorde in Groessen? in het verenigingsblad Driepas van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo, jaargang 22, nr. 1, maart 2005. Onderstaand kaartje staat bij het artikel, met als bijschrift:

Detail van de kaart van het kerspel Groessen uit de ‘Atlas van het Ambt Liemers’ (A.W.A. Bruins). De percelen 60, 65 en 109 zijn eigendom van het ‘St. Jeans Commenderei’; perceel 104 is ‘De Tempel’ en 122 is ‘Emmausstede’.
Op Wikipedia is een samenvatting van de informatie te vinden:

Er bestaan sterke vermoedens dat in Groessen de tempeliers een onderkomen hadden of bezittingen hebben gehad. Belangrijke aanwijzingen hiervoor zijn onder andere een in een ambtatlas uit 1735 genoemd, voor die tijd ongewoon groot perceel van 11 morgen en 22 roeden, met de naam 'Der Tempel' en andere naamgevingen in deze omgeving die verwijzen naar Palestina, zoals Heilig Land en Hof Emmaüs. Ook draagt een beschrijving van pastoor Jacob Vallick in zijn 'Ouwe Kerckenboeck' uit 1559 bij aan het vermoeden. Hierin beschrijft hij dat tijdens de bouw van de nieuwe pastorie (wedem of weem) restanten van sarcofagen zijn aangetroffen, waarin geraamten liggen in harnas met zwaard aan hun zijde. Daarnaast is bekend dat in 1276 de pastoor van Groessen, Steven van den Boetzelaer, 38 stuivers als bijdrage aan de kruistochten geeft. Waarmee het dorp een relatief groot bedrag hieraan bijdraagt.

De website Sporen van de Tempelieren in Nederland bevat veel uitgebreidere informatie. Geïnteresseerden wordt zeker aangeraden dit artikel te lezen. De samenvatting is in elk geval:

Gezien een aantal namen die er voorkomen, de ligging van Groessen ten opzichte van het toenmalige langeafstandverkeer, de bezittingen van de Orde van St. Jan in latere tijden, en de vermelde archeologische vondsten, is het aannemelijk, dat in Groessen een klooster van de Tempelorde heeft gestaan. Van een definitief bewijs kan niet gesproken worden, maar zolang geen betere verklaring voor de vermelde feiten en samenhangen beschikbaar is, lijkt het juist van de aanwezigheid van de Tempel in Groessen uit te gaan.


Al met al een erg interessant verhaal waardoor je Groessen meteen met andere ogen bekijkt. Wordt vervolgd?