10 mei 2023

Juvenaat St. Stanislaus, Zevenaar

Ansichtkaart Juvenaat St. Stanislaus, Zevenaar-afbeelding
Op Marktplaats vond ik laatst een gelopen ansichtkaart met een afbeelding van het Juvenaat in Zevenaar. Als ik goed heb gezocht, stamt de ansichtkaart uit 1956. De kaart is interessant omdat je goed kunt zien hoe weinig bebouwing er ooit rond het Juvenaat was. 

De foto is ook te zien op de site Oud Zelhem maar op dat exemplaar van de foto is linksboven tekst geschreven. 

Op de site van Siebe Swart vind je een luchtfoto van het Juvenaat uit 2019, wel vanaf de andere kant maar dat mag de pret niet drukken. 

Hieronder voor de volledigheid de beschreven achterkant, met zogenaamd handstempel (heb ik me laten vertellen) over een postzegel van 2 cent die vanaf 1946 is gebruikt.
Ansichtkaart Juvenaat St. Stanislaus, Zevenaar, beschreven achterzijde

Verteedering.

Fragment uit Verteedering, Henri Borel
Heroin chic avant la lettre? Het fragment is afkomstig uit Verteedering, een kort verhaal uit de bundel De laatste incarnatie van Henri Borel (L.J. van Veen, derde druk, zonder jaartal). De meeste verhalen uit de bundel zijn van rond 1900 dus dit verhaal zal in dezelfde periode geplaatst moeten worden. 


Behalve op de site rond1900.nl kan ik bijzonder weinig over dit verhaal vinden. Overigens staat de bundel vol van constructies waarvoor je tegenwoordig rücksichtslos gecanceld zou worden, zoals zoveel gedrukt materiaal uit die periode. Oftewel: interessant leesvoer.
Vignet van Uitgeversmaatschappij L.J. Veen: Labor Integer Vincit (Hard werken wint) MDCCCXVII
Henri Borel (Wikipedia) 
Heroin chic (Wikipedia)