17 september 2010

iPhone-apps: Live Cams

Met Live Cams kun je beelden van je eigen IP-camera op je iPhone, iPod touch of iPad bekijken, maar ook beelden die door 'openbare' camera's worden gestreamd. Dat eerste is natuurlijk heel aardig, maar v.w.b. dat laatste is het de vraag hoe wenselijk het is om beelden van de openbare weg live op het internet te zetten &ndash en in hoeverre het wettelijk is toegestaan. De omzichtigheid die Google tentoonspreidt met Streetview spreekt wat dat betreft boekdelen: alles wat terug te voeren is op persoonlijke gegevens, wordt onherkenbaar gemaakt. (NB: De beelden van openbare camera's die via Live Cams te zien zijn, zijn dus allemaal ook elders te vinden via het internet.)

Onderstaand beeld is van het Willemsplein in Arnhem. De beelden zijn ook te bekijken via de site van IP Computer Training Centrum Arnhem, Janspoort 1-3, 6811 GE Arnhem (Live view - AXIS 211 Network Camera). Als je op het plaatje hieronder klikt, kun je zien wat de camera op dit moment ziet.

Willemsplein, Arnhem, 14 september 2010, rond 16.00 uur
Niet alle beelden die via Live Cams te bekijken zijn, zijn zo gedetailleerd; soms vraag je je af waar je überhaupt naar aan het kijken bent. Maar toch, juist met zo'n voorbeeld als hierboven worden de grenzen tussen openbaar en privé wel erg vaag: als je iemand kent die vijf dagen in de week hier een bus neemt, is het vrij gemakkelijk om kleding, tassen, fietsen maar ook motoriek te herkennen en dus te zien hoe die persoon zich gedraagt. Niet helemaal jofel vanuit privacy-oogpunt. Maar dat is natuurlijk niet te wijten aan de app.

App Shopper: Live Cams



Voor de nieuwsgierige Arnhemmer, de camera is dus te vinden in het gebouw van IP Computer Training Centrum Arnhem, Janspoort 1-3. Aangezien het geen externe camera is, is het even een zoekplaatje. De camera staat natuurlijk aan de kant van het Willemsplein, achter raam E2:

Докторе Хаусе

Афиша 5
Anti-reclame volgens Афиша

Lorentzkracht

Formule lorentzkracht, aangetroffen in de Lombardstraat in Arnhem
"Wij vormen ons symbolen van de dingen buiten ons, en wel zoo dat wat uit deze beelden naar de wetten van ons denkvermogen voortvloeit, beantwoordt aan hetgeen buiten ons volgens de natuurwetten gebeurt."

Hendrik Antoon Lorentz (Arnhem, 18 juli 1853 - Haarlem, 4 februari 1928)



Foto: Lombardstraat, Arnhem