03 juli 2016

Westerveld: urnenmonument H.G. van Wijngaarden

Westerveld urnenmonument H.G. van Wijngaarden. Foto: Robert van der Kroft

Rijksmonumenten.nl:

Westerveld: urnenmonument H.G. van Wijngaarden in Driehuis NH
Graf Begraafplaats
Duin- en Kruidbergerweg 6
1985HG Driehuis NH (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1930

Uit 1930 daterend urnenmonument van H.G. van Wijngaarden (1876-1929), eerste predikant van de Vrije Gemeente te Amsterdam na de dood van haar oprichters, de gebroeders Hugenholtz. Het monument is van de hand van de beeldhouwer Nicolaas van der Kreek (1896-1967) en werd bekostigd uit een speciaal daartoe opgericht fonds.

Hoog asymmetrisch opgezet urnenmonument bestaande uit een ranke drie meter hoge achterplaat van euvillesteen die paraboolvormig eindigt en waartegen rechts van het midden een haakse en lagere plaat van hetzelfde materiaal waaruit bovenaan een sculptuur voortkomt in de vorm van een gestileerde mannenfiguur met zijn rechterhand in spreekhouding en zijn linkerhand rustend op een bijbel. Links van deze dwarsplaat en haaks op de achterplaat bevindt zich onderaan een forse urn van ruwbehakt syaniet met een halfronde voorzijde en een deksel in de vorm van een smaller afgerond blok dat gladder afgewerkt is. De achterplaat draagt in bronzen letters (ontbreken deels) de volgende opschriften: "H.G. VAN/ WIJNGAARDEN/ 1-7-1929" en lager "VOOR VROOMHEID/ IN/ PROTESTANTISME". Op de linkerzijde van de dwarsplaat staat in bronzen letters (ruim 2/5 ontbreekt) van boven naar onder "VEREENIGING/ `VRIJE GEMEENTE'/ TE AMSTERDAM/ EVANGELISCHE/ MAATSCHAPPIJ/ EN/ INTERNATIONAAL/ VERBOND TOT/ VEREENIGING EN/ BEVORDERING/ VAN HET/ PROTESTANTISME". Aan de rechterzijde wordt de dwarsplaat geflankeerd door een meer terugliggende en enigszins lagere rechthoekige dwarsplaat van syaniet.

Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard urnenmonument uit het tweede kwart van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld; wegens de funerair-historische en genealogische waarde; wegens het materiaalgebruik en vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)