04 januari 2021

Onverwerkt verleden

Als je geregeld oude filmrollen koopt in kringloopwinkels, op vlooienmarken of via Marktplaats, dan kom je nog wel eens rare dingen tegen. Deze rol Kodacolor II (120) is een fraai voorbeeld. De rol was netjes gespoeld dus je zou denken dat‑ie volledig onbelicht zou zijn, maar na het ontwikkelen bleken er toch al wat foto’s mee genomen te zijn. Oftewel: iemand heeft ooit een paar foto’s met deze rol genomen en de rol daarna terug gewikkeld. Ik heb dus vrolijk foto’s over bestaande foto’s genomen. Het resultaat is dan ook behoorlijk overbelicht maar er is nog aardig wat van de oorspronkelijke plaatjes terug te halen.
Op de tweede foto is een soort spandoek te zien met daarop het adres Vossenbosstraat 48. Nu is er in Nederland (volgens Google) maar één Vossenbosstraat en die ligt in Berghem. Als je wat beter kijkt naar het spandoek (zwart-wit gemaakt voor de duidelijkheid) zie je inderdaad links in hoofdletters ‘Berghem’ staan. Alleen lijkt Vossenbosstraat 48 in Berghem niet meer te bestaan. De straat loopt ergens boven nummer 31 dood op een spoorlijn. Het deel van de straat aan de andere kant van de spoorlijn heet Vossehol.
Schermafbeelding Googe Maps, Vossenbosstraat Berghem (streetview)
Schermafbeelding Googe Maps, Vossenbosstraat Berghem (kaart)
Er is dus een erg grote kans dat we nooit zullen ontdekken wie de dame links op de eerste foto is. Het blijft een raar idee dat mensen foto’s nemen en dat de rol in kwestie vervolgens jarenlang, of zelfs decennialang, ‘ergens’ blijft liggen. Vossenbosstraat 48 in Berghem bestaat niet meer en gezien de leeftijd van de dame op foto 1 is het aannemelijk om te stellen dat zij inmiddels ook niet meer onder ons is. Maar we hebben haar tenminste nog één keer kunnen zien.