03 juni 2022

🖖

Grafsteen met de zegen van de kohaniem, Israëlitische begraafplaats Zevenaar
Toen ik laatst de Israëlitische begraafplaats aan de Arnhemseweg in Zevenaar bezocht, zag ik een aantal stenen met de twee zegenende handen die als ik het goed lees een priestergraf aanduiden. En als trekkie maakte ik natuurlijk de associatie met de Vulcan salute. Inderdaad, op Wikipedia staat: 

De Vulcaanse groet is bedacht door Leonard Nimoy, die het personage Spock vertolkte. Hij werd geïnspireerd door het gebaar van een zegening tijdens een dienst in een synagoge in Boston die hij als kind bijwoonde. Nimoy keek stiekem naar de priesterzegen tijdens de dienst, terwijl de andere aanwezigen volgens de gewoonte hun handen voor de ogen hielden. 

Bij de oorspronkelijke zegening, en dus ook bij de Vulcaanse groet, vormt de hand de Hebreeuwse letter sjien. Dit is de eerste letter van een van de Hebreeuwse namen voor God. Als de priesters uit de Hebreeuwse Bijbel de zegen over het volk Israël uitspraken, spreidden zij beide handen op deze wijze uit en legden zo de naam van God op het volk. Toen Nimoy zijn rol in Star Trek speelde, was er behoefte aan een groet van de Vulcanen. Hij stelde vanuit zijn joodse erfgoed de zegen van de kohaniem voor, maar dan met één hand in plaats van beide handen die de kohaniem gebruiken.
Leonard Nimoy, foto door Gage Skidmore
Het leuke van zoiets is dat bepaalde populaire cultuur op een gegeven moment zo sterk gemeengoed wordt dat het weer naar de werkelijke wereld terugsijpelt. Hier zie je de Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti die de Vulcan-groet brengt ter ere van Leonard Nimoy. Ze zal vast de achtergrond van de groet kennen.
De Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti brengt de Vulcan-groet ter ere van Leonard Nimoy terwijl ze een shirt draagt met een Combadge eraan vast.
Foto 1: eigen foto 
Foto 2: Leonard Nimoy by Gage Skidmore (bron
Foto 3: ISS-42 Samantha Cristoforetti Leonard Nimoy tribute, ESA/NASA, CC BY-SA 3.0 IGO (bron)


Aanwijsplaten (375)

Aanwijsplaat onder wandschildering, Utrecht
Meer aanwijsplaten

Aanwijsplaten (374)

Aanwijsplaat, Utrecht
Meer aanwijsplaten