03 februari 2011

Hester Scheurwater: Glamour Girls



Eye:

In Glamour Girls, as in many of her short films, Hester Scheurwater's camera explores the relationship between human beings and space, and between humans themselves. That relationship does not flourish. The modern individual - in this case three women imprisoned by the glass and concrete of sleek high-rise structures - appears isolated from reality, unable to connect with itself or its surroundings. The women are modern geisha's, with excessive, smudged make-up, and limbs covered in blood. After trying to fill the void with glamour, they lie down in silence, realizing that innocence has been lost.

Hester Scheurwater | Netherlands | 2003 | 7 min. | 35mm | no dialogue

Contact: www.hesterscheurwater.com


Op zoek naar de Dullert Spijker [Updated]

Op zoek naar de Dullert Spijker

Meer foto's (Flickr)


Website Gemeente Arnhem:

In de Arnhemse wijk het Spijkerkwartier start maandag 31 januari een zoektocht naar de Dullert Spijker, de eerste gedocumenteerde woning in deze wijk. De gemeentelijke archeologen hebben tot en met vrijdag 4 februari de kans om door het graven van proefsleuven vast te stellen of vervolgonderzoek (een opgraving) zin heeft.

Maandag begint het graven van de eerste proefsleuf, een poging om de resten van de Dullert Spijker te lokaliseren. Dit betreft een klein kasteelachtig gebouwtje met gracht, uit de 17e eeuw of eerder, later vernoemd naar een 19e-eeuwse eigenaar. Het heeft waarschijnlijk in de buurt van de kruising van de Karel van Gelderstraat met de Dullertstraat gestaan.

Een spijker (afgeleid van het Latijnse Spicarium, wat voorraadschuur betekent) is van oorsprong een opslagplaats voor graan. Dit gedeelte van de stad was vroeger de graanschuur van Arnhem en bestond uit meerdere 'spijkers'. Van de Dullert Spijker zijn 3 afbeeldingen te vinden in het Gelders Archief, alle drie uit de 19e eeuw. Mocht de Dullert Spijker worden gevonden, dan worden er mogelijk ook resten van oudere woningen of een boerderij aangetroffen.

Projectwethouder Gerrie Elfrink: "Om deze plek lag een gracht en dat maakt het extra interessant. Net als nu zal er ook vroeger veel in het water terecht zijn gekomen. De zoektocht levert ons waarschijnlijk nieuwe informatie op over het leven van de Arnhemmers vele eeuwen geleden."

Op www.arnhem.nl/spijkerbroek kunnen de ontwikkelingen worden gevolgd.



Update 4 februari 2011:
"Archeologen hebben bij opgravingen in het Arnhemse Spijkerkwartier overblijfselen van de Dullert Spijker gevonden. Het graanpakhuis uit de zestiende eeuw is het oudste pand van het Spijkerkwartier."

(Lees het hele artikel op de site van De Gelderlander)

The Industrial Decay Network

Documenting Lost & Forgotten Industry through Photography. (indecay.com)



Deze foto's: Sebastiano Fabio