01 juli 2021

Joodse begraafplaats Veenhuizen

Laatste resterende grafsteen Joodse begraafplaats Veenhuizen
Een foto van de laatste resterende grafsteen op de Joodse begraafplaats Veenhuizen, genomen eind juni 2021. Op Wikipedia kun je hierover lezen: 

Nu is er op de begraafplaats nog slechts één grafsteen te vinden. Het is de grafsteen van Jetta Jacoba Bargerbuhr (1809-1862), de vrouw van Izaak Nathan Nieuwied, onderwijzer, koster, ritueel slachter en voorganger van de synagoge in Veenhuizen. Zij overleed op 23 september 1862 te Veenhuizen. 

De vertaalde tekst op de steen luidt: Hier is het graf van een gewaardeerde vrouw, een flinke vrouw, echtgenote van Ieziek Niewied, begraven met veel eer op de 2e dag Rosj Hasjana (Nieuwjaar) 5623. Moge haar ziel gebundeld worden in de bundel des levens. Jetta Jacoba Niewied, geboren Bargebuhr. Overleden 23 september 1862.
Kaart met locatie van Joodse begraafplaats Veenhuizen
Als je niet weet waar je moet zoeken, kan het begraafplaatsje lastig te vinden zijn. Op de satellietkaart hierboven zie je de locatie van de Joodse begraafplaats (de rode cirkel) ten opzichte van de reguliere begraafplaats oftewel het Vierde Gesticht (de rode rechthoek op de kaart). De Joodse begraafplaats ligt aan het einde van de Kerklaan, alleen is het laatste deel van deze weg afgesloten door een hek. Je kunt wel verder lopen over een voetpad parallel aan de Kerklaan, tot je rechts het bosje met de begraafplaats ziet. Je moet dan nog wel onder twee schrikdraden door maar laat je daardoor niet weerhouden. Volgens Wikipedia is de begraafplaats vrij toegankelijk.

Schuilen

Schuilend schaap
Kinderboerderij Rosorum, Zevenaar, 30 juni 2021.