24 januari 2020

Ideeën zonder informatie

“In zijn boek De informatiecultus wijst hoogleraar Geschiedenis Theodore Roszak erop dat wij in ideeën denken en niet in informatie. Ideeën zijn van het allergrootste belang, omdat we aan de hand van ideeën informatie definiëren, begrijpelijk maken en scheppen. Roszak gaat zelfs zover te stellen dat de mooiste ideeën, zoals het ‘alle mensen zijn gelijk geschapen’ van de Founding Fathers, geen enkele informatie bevatten.’

Uit:
De wijde lucht omvatten: Een verkenning van de grenzen van het brein
Daniel Tammet
Amsterdam: Nieuwezijds, 2009
ISBN 9789057122705

Hipstamatic: Ricky P + Hackney

Avondscène, station Zevenaar
Lichtvervuiling, Zevenaar
Antiek astronomieboek
Mist
Supermarktkassa
Schermafbeelding Hipstamatic-instellingen Ricky P + Hackney

Aanwijsplaten (187)

Aanwijsplaten en streetart, Arnhem
Meer aanwijsplaten

Iets over framing

“Sommige taalkundigen geloven dat de woorden die wij gebruiken veel minder invloed hebben op de gedachten en waarnemingen van de lezer of luisteraar dan het reeds bestaande conceptuele kader aan de hand waarvan mensen die woorden begrijpen.
De discussie gaat in deze opvatting niet zozeer over het vinden van de juiste woorden maar over de juiste ‘kaders’. Deze gedachtegang, die bekend staat als ‘kadrering’, wordt de laatste jaren vooral gepropageerd door George Lakoff, hoogleraar Cognitieve taalkunde aan de universiteit van Californië. De term ‘belastingverlichting’ roept bijvoorbeeld het idee op van iemand die aan iets pijnlijks lijdt dat moet worden weggenomen. Het kader ‘verlichting’ omvat een held (degene die de pijn verlicht), een slachtoffer (de gekwelde persoon), een misdaad (de kwelling), een schurk (de oorzaak van de kwelling), en een redding (het verlichten van de pijn). Zo bezien is belasting iets wat inherent negatief is, en is het verminderen daarvan een heldhaftige daad waarvoor de belastingbetaler erg dankbaar moet zijn. Lakoff betoogt dat deze specifieke kijk op belastingen telkens wordt versterkt wanneer zij door politici en in de media wordt herhaald.”


Uit:
De wijde lucht omvatten: Een verkenning van de grenzen van het brein
Daniel Tammet
Amsterdam: Nieuwezijds, 2009
ISBN 9789057122705