15 september 2008

QR-codes (2)


 

QR-codes

QR-codes zijn barcode-afbeeldingen die door mobiele telefoons kunnen worden gelezen en omgezet naar internetadressen, telefoonnummers e.d. De technologie is vooral in Japan erg populair maar wordt ook hier steeds vaker gebruikt. Een voorbeeld van een QR-code:

QR-code
Als een mobiele telefoon met camera de bovenstaande code 'leest', wordt die vertaald naar de URL secretarisvogel.mofuse.mobi en zou de telefoon direct naar dit adres moeten gaan.

Ik heb geprobeerd dit werkend te krijgen op een BlackBerry. Daarvoor moest ik eerst een barcodelezer downloaden en installeren. Na verschillende mislukte pogingen lukte het via getscanlife.com een barcodelezer geïnstalleerd te krijgen. Aanvankelijk leek de boel te werken, maar dat was maar schijn. Alle instructies tot op de letter gevolgd en verschillende barcodes geprobeerd, op een beeldscherm en vanaf een printje, maar nee. Een heel gedoe, vooral als je bedenkt dat QR voor Quick Response staat.

Daarna geprobeerd een barcodelezer op een iPhone te installeren (iMatrix) en hopla, binnen een paar minuten succes. De code werd gelezen en direct goed vertaald ("Confirm link: http://secretarisvogel.mofuse.mobi/").

iMatrix op iPhone
Meer informatie over QR-codes is hier te vinden.

QR-codes genereren (URL, telefoonnummer, vrije tekst of sms): qrcode.kaywa.com
 


.

Secretarisvogel gaat mobiel

Ik ben een beetje aan het experimenteren geslagen om een versie van de Secretarisvogel te maken die goed te lezen is op mobiele telefoons (ik kon niet slapen en je moet toch wat). De 'mobiele Secretarisvogel' is hier te vinden.

Op een iPod touch ziet dat er zo uit:



En op een BlackBerry zo: