22 juli 2006

Colonia Iulia Equestris/Noviodunum (II)

Op de site van het Musée Romain vinden we zowel de spelling 'Noviodunun' als 'Noviodunum'. Gelukkig weten we zoals Piep zegt "uit Asterix dat namen van Romeinse steden altijd op -um eindigen". Na wat zoeken blijkt het inderdaad Noviodunum te zijn. Volgens Wikipedia is Noviodunum een woord van Latijns-Keltische oorsprong en betekent het 'nieuw fort' (Latijns novus voor nieuw en Keltisch dunum voor fort op een heuvel of versterkte nederzetting).

Ook op Wikipedia (deze link verwijst naar een ander artikel dan de link hierboven): een interessant artikeltje over Nyon toen en nu. Uit het artikel: "In the last week of July each year, Nyon hosts the Paléo Festival, one of the largest music festivals in Switzerland." En inderdaad, het festival is momenteel in volle gang.

Colonia Iulia Equestris/Noviodunum

In de Romeinse tijd heette Nyon 'Noviodunum' en was het een van de belangrijkste Romeinse steden in Zwitserland. Er zijn nog Romeinse zuilen te vinden, die oorspronkelijk in het forum in het centrum van de stad stonden. De zuilen zijn in 1958 tijdens het 2000-jarig bestaan van de stad aan de Esplanade des Marronniers gezet. Op de site van het Musée Romain van Nyon is meer info te vinden over de geschiedenis van Nyon en over de zuilen.

Romeinse zuilen, Nyon
Romeinse zuilen, Nyon
Romeinse zuilen, Nyon

Wolken

De wolkenpartijen die over de Jura komen aanwaaien zijn soms adembenemend. Het is altijd lastig zoiets met een foto te vangen, maar we hebben het toch geprobeerd (klik op de foto voor een grotere versie). Een 'Ruysdael-lucht', om maar eens een cliché te gebruiken. Een heel enkele keer vallen er wat druppels uit, maar het houdt niet over.

Ruysdael-wolken, Borex