Als je geregeld tweedehandsboeken koopt, kijk je niet meer gek op als er hier en daar een aantekening in de marge staat. Maar soms zijn die aantekeningen wel heel interessant. Hieronder een aantal scans van pagina‘s uit een tweedehandsexemplaar van het boek Spion in de tuin (ondertitel: King Kong voor en na zijn dood) van Bob de Graaff. De aantekeningen lijken gemaakt door iemand die (een deel van) dit verhaal van heel dichtbij heeft meegemaakt.
Spion in de tuin. King Kong voor en na zijn dood.
Bob de Graaff
Sdu Uitgeverij Koninginnegracht, ’s-Gravenhage 1992
Tweedehands gekocht via boekwinkeltjes.nl
27 februari 2020
Frøya fra Rebild
Afbeelding en tekst uit de klassieker:
Mummies uit het veen, P.V. Glob
A.J.G. Strengholt's Uitgeversmaatschappij N.V., Amsterdam, 1971
Iets meer informatie over dit artefact vinden we in Fra Himmerland og Kjær Herred (udgivet af Historisk Samfund for Himmmerland og Kjær, 2011, pag. 34):
Et af de mere kendte mosefund stammer fra Rebild Skovmose. Straks figuren fremkom i 1946 blev den opfattet som en gengivelse af Freja, frugtbarbedsgudinden i den nordiske mytologi. Der er nu gennemført en Kulstof 14-analyse af fundet. Det viser at gudeindestatuen stammer fra den yngre bronzealder eller mere end 1000 før den nordiske mytologi opstod.
(Een van de bekendere vondsten uit het veen is afkomstig uit het bosveen bij Rebild. Toen het beeld in 1946 werd gevonden, werd het gezien als een beeltenis van Freya, de vruchtbaarheidsgodin uit de noordse mythologie. Inmiddels is er een C14-datering van de vondst uitgevoerd, waaruit blijkt dat het beeld van de godin dateert uit de latere Bronstijd oftewel meer dan 1000 jaar voordat de noordse mythologie ontstond.)
Erg interessant, maar kennelijk is de naam Freya toch aan het beeld blijven plakken.
In het tijdschrift KUML (årgang. 2 nr. 2, 1952) vind je op pag. 120 nog wat extra foto’s (zie hieronder) en info over dit object, plus vanaf pag. 131 een korte Engelstalige uitleg over de vondst.
Ca. 1:7.
Abonneren op:
Posts (Atom)