13 januari 2009

Pieter Toepoel

Onlangs heb ik een stapel exemplaren van het Budo-tijdschrift Budo No Kokoro gekregen van iemand die vanwege verhuizing grote schoonmaak hield (bedankt, Harry). Het nummer van 3e kwartaal 1997 heeft deze voorkant.

P.M.C. Toepoel (r)
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Het manneke in de plusfour rechts op de onderste foto is de vermaarde Pieter M.C. Toepoel, die al rond 1910 in Nederland actief was met jiu-jitsu en boksen. In 1935 schreef hij het boek Weerbaar. Handleiding voor zelfverdediging. Uit het voorwoord:

"Ieder mensch, niet alleen de man, doch ook de vrouw betreurt wel eens zich op een moment machteloos te hebben geweten en daardoor voor brutaliteit te hebben moeten wijken. Niet dat men aan eene volledige vechtpartij den voorkeur zou hebben gegeven maar men ziet in, dat had men zelfvertrouwen bezeten, de ander niet zoveel praats zou hebben gehad. Zelfvertrouwen, daar komt het op aan! Voorkomen is beter dan genezen. Zelfvertrouwen voorkomt moeilijkheden."

Sommige mensen zullen Toepoel trouwens niet zozeer kennen van de vechtsport als wel van Toepoels Hondenencyclopedie en andere boeken over honden.