10 januari 2008

Islamitische afbeeldingen van Mohammed

Op de site Religion Facts heeft men de beslissing genomen een flink aantal historische islamitische afbeeldingen van de profeet Mohammed te plaatsen. De meeste westerlingen weten wellicht dat het volgens zo'n beetje alle hedendaagse interpretaties van de Koran niet is toegestaan afbeeldingen van mensen of dieren te maken, en zeker niet van de profeet – een van de achterliggende redenen van de Deense cartoon-rellen een tijdje terug.

Veel van de afbeeldingen op Religion Facts zijn Perzisch (13e - 16e eeuw) maar er staan ook afbeeldingen uit andere landen zoals Afghanistan tussen.

Ondanks de controverse willen we hier graag naar een aantal van die afbeeldingen verwijzen. Daarbij sluiten we ons natuurlijk aan bij de waarschuwingen die de site Religion Facts prominent op de betreffende pagina heeft geplaatst:
  • Alle afbeeldingen zijn gemaakt door kunstenaars die zelf moslim waren.

  • Moslims die per ongeluk hier terecht zijn gekomen en die zich gekwetst voelen bij het bekijken van afbeeldingen waarop de profeet Mohammed te zien is, kunnen beter niet op de hyperlinks klikken.

De tekst bij de hyperlinks bestaat uit de bijschriften onder de afbeeldingen op Religion Facts. De bovenste twee zijn afkomstig uit het manuscript Miraj Nama dat zich bevindt in de Bibliotheque Nationale in Parijs.

--

Links:

During his Night Journey, Muhammad visits hell, where he views women being hung by their hair and tormented by a demon for the sin of showing their hair in public. (klik)

Muhammad visits Paradise during his Night Journey. (klik)

Muhammed re-dedicating the Black Stone at the Kaaba. (klik)

De hele pagina, alle afbeeldingen in chronologische volgorde. (klik)

--

Wie wat verder zoekt, vindt natuurlijk meer van dit spul. Zo is het aardig (nou ja, misschien ook niet, misschien kunnen we beter zeggen 'interessant') om het vervolg te zien van de eerste van de bovenstaande afbeeldingen, hier, op ongeveer een kwart van de pagina. Wat op deze laatste site ook opvalt, is dat veel van de figuren – Mohammed, Buraq, Gabriël, Abraham – er op veel afbeeldingen bijna exact hetzelfde uitzien, alsof er is geput uit een soort oerafbeeldingen.

Overigens staan er op Wikipedia ook dergelijke afbeeldingen. Er is inmiddels een petitie gestart om die afbeeldingen daar te laten verwijderen, zie hier.