10 mei 2022

Knibbel, knabbel, knuisje! Wie snoept daar van mijn huisje?

Hans en Grietje, opnieuw verteld door L. Roggeveen, met kleurenplaten van Rie Cramer - omslag
Na het bekijken van de Hans en Grietje-boeken van Willy Schermelé wilde ik op zoek naar een iets ouder boek, om te zien hoe het daar met de knibbel/knabbel-constructie zit. Dit boek is volgens de verkoper uit 1937: Hans en Grietje, opnieuw verteld door L. Roggeveen, met kleurenplaten van Rie Cramer
’s-Gravenhage, G.B. van Goor Zonen’s Uitgeversmaatschappij Naaml. Venn. 

Het is een oblong boek met kartonnen kaft, 16 pagina’s en 8 kleurenafbeeldingen. Het verhaal is hier uitgebreider dan bij Schermelé. Er volgt namelijk nog een scène na de vlucht uit het huisje. De heks zegt hier “Knibbel, knabbel, knuisje! Wie snoept daar van mijn huisje?”, weer anders dan de twee Schermelé-versies en licht afwijkend van de hedendaagse gestandaardiseerde versie.
Hans en Grietje, opnieuw verteld door L. Roggeveen, met kleurenplaten van Rie Cramer - tekening 1
Hans en Grietje, opnieuw verteld door L. Roggeveen, met kleurenplaten van Rie Cramer - tekst pagina 6
Wat ook aardig is aan deze versie, is dat de heks hier niet in een aangestoken oven wordt geduwd maar in een niet-brandende oven wordt opgesloten. iets kindvriendelijker misschien, of in elk geval heksvriendelijker. De tekeningen van Rie Cramer zijn trouwens echt plaatjes in de overdrachtelijke zin van het woord: je zou ze stuk voor stuk kunnen inlijsten en aan de muur kunnen hangen.
Hans en Grietje, opnieuw verteld door L. Roggeveen, met kleurenplaten van Rie Cramer - tekening pagina 10
Hierna misschien nog eens verder snorren naar andere versies van de tekst. Misschien een nog ouder boek?

Haagsche Letters

Haagsche Letters-sticker, Den Haag
Een aardige Charles Manson-sticker in Den Haag, helemaal volgens de kleuren, vorm en indeling van de al bestaande Akbar-stickers (waarvan ik gelukkig ook nog een recente versie tegenkwam, zie hieronder). De oervorm van deze stickers is natuurlijk de Klik‑sticker die al jaren overal te vinden is.
Kus-sticker (Akbar), Den Haag