15 juni 2023

Het blogbericht over de verdwenen website over de kamer van Leopold

Het tijdschrift Tirade, nr. 439, augustus 2011, jaargang 55, is voor ongeveer de helft gewijd aan het werk van Dick van Halsema, biograaf van de dichter J.H. Leopold. Bovengenoemd werk heeft uiteindelijk geleid tot een biografie. In Tirade stond een fraaie gevonden foto van de werkkamer van Leopold en werd verwezen naar een speciaal voor het onderwerp opgezette website: dekamervanleopold.nl. Helaas blijkt die site inmiddels uit de lucht en is het lastig die foto digitaal terug te vinden. 

Maar niet getreurd, het internet stikt van de archieven en na wat mislukte pogingen (zelfs de Wayback Machine liet het afweten) heb ik toch iets weten terug te vinden, en wel op archive.is (ja jongons, internet en nooit helemaal weg en zo). Hieronder de foto die ik zocht:
De kamer van Leopold
De website is waarschijnlijk verdwenen na het verschijnen van de biografie (ik kon dat niet goed nagaan) maar in elk geval is de digitale versie van deze foto nu veiliggesteld voor mijn persoonlijke rariteitenkabinet dat de secretarisvogel heet en ongetwijfeld ook ooit verdwijnt (en dan hopelijk ook ergens gearchiveerd terug te vinden is). 

 Overigens had ik dit nummer van Tirade juist gekocht voor de artikelen over de podcast ‘Een kamer in het verleden’ (zie ook hier), dus dit was eigenlijk een heel leuk extraatje.