10 april 2022

Knabbel, knabbel, muisje, wie snoept er van mijn huisje?

Hans en Grietje - Willy Schermelé - voorzijde
Hans en Grietje - Willy Schermelé. Ik heb dit boekje via Boekwinkeltjes.nl gekocht nadat ik toevallig een setje door Willy Schermelé getekende Hans en Grietje‑ansichtkaarten in handen had gekregen. 

Het boek bevat veertien kartonnen pagina’s met zes paginagrote veelkleurenillustraties en twee illustraties in vier kleuren van iets meer dan halve paginagrootte. Dit boek zonder titel, uitgever en jaartal komt waarschijnlijk uit 1940 of 1941. Er zijn verschillende dingen die opvallen. Ten eerste staat er op de voorkant geen titel, alleen een handtekening van Willy Schermelé onder aan de omslagafbeelding en ‘Nº 338-2’ links onderin. De achterkant is gelijk, aleen in plaats van het eerder genoemde cijfer staat daar rechts onderin ‘K.2384’. 

Verder staat in de tekst ‘Knabbel, knabbel, muisje, wie snoept er van mijn huisje?’, wat behoorlijk afwijkt van het rijmpje zoals we dit nu kennen: ‘Knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt (er) aan mijn huisje?’ (zie Wikipedia), wat natuurlijk vooral gestandaardiseerd is na de opening van de Efteling. Het boek is zoals gezegd verschenen in de oorlog en ik kan me allerlei redenen indenken waarom de tekst van het rijmpje hier afwijkt (misschien waren er sowieso nog verschillende versies in omloop of mogelijk konden er geen bronnen geraadpleegd worden). Al met al is dit wel een interessant iets. Ik zag overigens dat er nog een andere versie van dit boek van Willy Schermelé bestaat, die ga ik ook proberen te vinden om te zien hoe het daarin zit. Wordt vervolgd.
Hans en Grietje - Willy Schermelé - pagina 5
Hans en Grietje - Willy Schermelé - pagina 7
Hans en Grietje - Willy Schermelé - pagina 11
De laatste fullcolourplaat uit het boek (de laatste afbeelding hierboven) zou tegenwoordig waarschijnlijk niet meer kunnen, nu iedereen in de uitgeverswereld woke is – of bang om niet voor woke te worden aangezien.

Hipstamatic: Chao-Tang + Blanko BL4

Utrecht
Restaurantbezoekers, Utrecht
Utrecht
TivoliVredenburg
TivoliVredenburg
Container met kinderspullen

Screenshot Hipstamatic-instellingen Chao-Tang + Blanko BL4