23 februari 2008

Favoriete omslagen

Onlangs heb ik voor het eerst sinds mijn verhuizing kans gezien mijn boekenkasten een beetje op orde te brengen. Daarbij kwam ik dit boek tegen, en ik moet bekennen dat ik eigenlijk vergeten was dat ik het had. Toen ik het weer zag, drong het tot me door dat dit qua vormgeving uit die periode (jaren zestig) een van mijn absolute favorieten is. De combinatie van de titel en de blik in de ogen van Wolkers – confronterend maar ontwapenend – spreekt voor mij op de een of andere manier sterk tot de verbeelding. Ik speel zelfs met het idee het op wat groter formaat af te laten drukken en ergens aan de muur te hangen.

Omslag van Het afschuwelijkste uit Jan Wolkers
Het afschuwelijkste uit Jan Wolkers, Meulenhoffreeks, typografische vormgeving Joost van de Woestijne, omslagfoto Eddy de Jongh

Nog even snel de spelling controleren...

Vandaag hebben we een grote opdracht moeten afronden en natuurlijk doe je dan nog even een spellingscontrole. We weten uit ervaring dat Microsoft Word gemakkelijk crasht als je een spellingscontrole in een groot bestand doet (deze was iets van 15 MB, 85 pagina's, 50.000 woorden), en jawel, op ongeveer een kwart van de tekst begon de computer onheilspellend te kraken en kregen we de helaas al bekende, grammaticaal erg fraaie melding "In Microsoft Word is een fout opgetreden en moet worden afgesloten". Het bestand was ook gelijk niet meer te gebruiken, als we het openden en probeerden iets te wijzigen, crashte de boel weer.

Geen nood, dachten we, we hebben ook Open Office geïnstalleerd, we maken een nieuwe versie en we gebruiken OO om de spelling te controleren. Maar dat pakket maakte het helemaal bont: de spellingscontrole kwam met dit soort meldingen (klik op het plaatje voor een grotere versie):

Foutmelding Open Office
Nou was het inderdaad een draak van een bestand maar er stond geen woord Chinees in.

Vervelend als programma's die bedoeld zijn om je sneller te laten werken (toevallig ging een deel van onze tekst daar zelfs over) ervoor zorgen dat de productiviteit acuut tot stilstand komt. Gelukkig zijn we ook niet voor twee gaten te vangen, dus we zijn er uiteindelijk wel uitgekomen, maar toen waren we wel een uur verder.

--

Update/correctie: Annemarieke wijst me erop dat we minstens anderhalf uur verder waren...

Burqini

In De Gelderlander van vandaag:

ZWOLLE - Een 26-jarige Nederlandse moslima is, naar gisteren bekend werd, donderdag uit het Hanzebad in Zwolle gezet omdat ze een burqini droeg. Volgens de directie vond het reguliere publiek het allesbedekkende broekpak, waarvan het bovenstuk reikt tot boven de knie, aanstootgevend.

burqini

Verrassend hoe het concept 'aanstootgevend' de laatste decennia is omgeslagen. Vroeger was 'te bloot' aanstootgevend, nu 'niet bloot genoeg'.

Overigens lijkt zo'n burqini verrassend veel op de nieuwste high-tech-zwemkleding die voor de Olympische spelen is ontwikkeld. Zouden de luitjes in het Hanzebad dit ook aanstootgevend vinden, of is dit juist weer stoer?