27 mei 2019

De Oliphants

Als je de geschiedenis van het Korps Apeldoorn van het Leger des Heils een beetje doorneemt, kom je interessante dingen tegen. Neem het echtpaar William Elwin Oliphant (zie de gedenksteen in dit blogartikel) en Célestine Oliphant-Schoch (dochter van Carl Ferdinand Schoch, zie dit blogartikel – en zuster van Cornelie Booth-Schoch). Die familielijntjes alleen zijn al de moeite waard. Het echtpaar is behoorlijk actief geweest in de beginjaren van het Leger des Heils in Nederland. In 1896 zijn ze naar Zweden verhuisd. Er zijn twee mooie foto’s van W. Elwin (zoals hij meestal genoemd wordt) en Célestine:
W. Elwin Oliphant
Fotograaf: Selma Jacobsson, 1901 (ullstein bild)
Célestine Oliphant-Schoch
Fotograaf: Selma Jacobsson, 1901 (ullstein bild)

Op de foto’s is de F van Frälsningsarmén (de Zweedse naam van het Leger des Heils) op de kraagspiegel te zien, De foto van Célestine is ook te vinden in Gulden schooven van Gods akker, gedenkboek ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Leger des Heils in Nederland, 1887-1937. Alleen is de foto daar vreemd genoeg gespiegeld, zodat het lijkt alsof er een 7 op de kraag staat.
Gulden schooven van Gods akker, via Delpher

Hier nog een groepsfoto met W. Elwin Oliphant in het midden.
Na omzwervingen door Duitsland en Zwitserland is het echtpaar in Italië terechtgekomen. Zowel W. Elwin als Célestine is daar in 1941 overleden, hij in februari, zij in april. Daar zit vast een verhaal achter, misschien dat er eens verder gespeurd moet worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
William Elwin Oliphant (Wikipedia, Zweeds)
Celestine Oliphant (Wikipedia, Zweeds)

Verder interessant leesvoer:
Oliphant, William Elwin (Historischen Lexikon der Schweiz)
De Stichting van Generaal Booth door W. van Nes (pdf)

Zijstraatjes:
Over Louise Stratenus, die als gouvernante van het dochtertje van de Oliphants naar Zweden is meeverhuisd en die daarvoor jarenlang een relatie had met de zus van Lodewijk van Deyssel. Ook hier info over deze dame.
Bloed en Vuur in Almelo door Nico Leonard van der Woude (pdf)

Kommandeur & Frau Oliphant - Schoch
Kommandeur & Frau Oliphant - Schoch, via Postkarten Schweiz | Heilsarmee Schweiz

Zie ook Fotomanipulatie rond 1901 en De Oliphants (2).

Hipstamatic: Eric + Blanko

Het Pärt Gevoel
Gigant, Apeldoorn
Sisi
Foto 1: Filmaffiche “Het Pärt Gevoel - Het universum van Arvo Pärt". Deze documentaire krijgt in verschillende kwaliteitskranten een niet al te beste recensie, maar laat je daardoor niet weerhouden. Voor de liefhebber is het een geweldige film.
Schermafbeelding Hipstamatic-instellingen Eric + Blanko