28 juni 2009

Beletselteken (...)

Van de site van Onze Taal. Op verzoek ...

...

... (beletselteken)

Hoe heten de drie puntjes die wel gebruikt worden om een zin af te breken (...), en hoe gebruik je dit leesteken correct?


De drie puntjes die aangeven dat een deel van de tekst is weggelaten, worden wel het beletselteken genoemd. Dit teken bestaat uit drie puntjes – niet meer en niet minder – en het wordt voorafgegaan en gevolgd door een spatie.

Het beletselteken kan de volgende functies hebben:

Het markeert een onderbreking of pauze: 'Ja, maar ... is dat wel zo?', of geeft aan dat de lezer de rest zelf moet aanvullen: 'In feestwinkels verkopen ze van alles: ballonnen, slingers, pruiken ...'
Het geeft aan dat de zin niet wordt afgemaakt: 'Ik vroeg hem: "Vind je het goed dat ..." Maar hij liet me niet eens uitpraten.'
Het geeft aan dat er een stuk tekst in een citaat is weggelaten: 'De minister-president zei: "(...) maar dit kabinet zal zich (...) houden aan de gemaakte afspraken (...)."'
Het beletselteken kan ook gebruikt worden om aan te geven dat een woord wordt afgebroken; er komt dan geen spatie voor: 'Marc riep: "Kun je nog even w...", maar Emma deed de deur al dicht.'

Als het beletselteken aan het eind van een zin staat, komt er niet nog een punt achter. Een vraagteken of uitroepteken blijft wel staan:

'In Amsterdam is van alles te doen: er zijn musea, restaurants, parken ...'
'Wat wil je eten: pannekoeken, spaghetti, patat ...?'
'Wát nou ...!'

Ronde Weide > The Rhythm Junks

Zondag 28 juni 2009, alweer een geweldig liveoptreden. Is de Secretarisvogel misschien zacht in het hoofd aan het worden?

Vandaag: The Rhythm Junks, een Belgische band op de Ronde Weide in Park Sonsbeek, Arnhem. Een band die bij vlagen klinkt als Thomas Dolby in zijn meer jazzy perioden of als Defunkt als de blazerssectie lekker gaat freaken, maar vooral als een nieuwe en vernieuwende band. The Rhythm Junks dus, alweer een band om te onthouden.

Het experimentele geluid – vervormde mondharmonica, sax en omnichord* – is dankzij de strakke en funky ritmesectie geen moment storend, eigenlijk precies goed. We hebben dan ook maar gelijk een cd gescoord, The Rhythm Junks - Pop Off (recensie hier).

Soundbyte van de dag, na een flink applaus: "Hé, merci".

The Rhythm Junks, Arnhem, 28 juni 2009
The Rhythm Junks, Arnhem, 28 juni 2009
The Rhythm Junks, Arnhem, 28 juni 2009
The Rhythm Junks, Arnhem, 28 juni 2009
*Van de site van Park Open: De aanwezigheid van de omnichord is opvallend. Dit is een curieus instrument dat niet bekend staat om zijn expressiviteit en gebruiksvriendelijkheid. Maar De Bruyn laat zijn omnichord ronken als een gruizig orgel, of een vervormde gitaar. Hij scratcht ermee en weet de muziek hiermee te voorzien van nog meer kleur. Overigens, een omnichord is een elektronisch muziekinstrument uit 1981. Het werd geïntroduceerd en gefabriceerd door Suzuki Muziek Instrumenten Corporatie.

Park Open
The Rhythm Junks
 

Spijkerrok

Gisteren op Bouwspeelplaats Thialf in Arnhem: Spijkerrok 2009. Geweldige sfeer, ondanks het aanvankelijk slechte weer. Dé ontdekking van de dag was Monokraft, een vijfkoppige Arnhemse band – drummer, bassist en drie gitaristen – die op een bijna achteloze manier geweldige muziek neerzet.

Monokraft, Thialf, 27 juni 2009
Monokraft, Thialf, 27 juni 2009
Monokraft, Thialf, 27 juni 2009
Check ze uit, zullen we maar zeggen.
Website Monokraft
Monokraft op MySpace
 

Spijkerrok (2)

Op Spijkerrok waren ook spijkerrokken te bewonderen:

spijkerrokje