03 september 2007

Labor Day

Vandaag is het Labor Day hier in de VS. Wikipedia zegt daarover:

"Labor Day is een feestdag in de Verenigde Staten, gehouden op de eerste maandag in september, ter ere van arbeiders. De eerste vieringen zijn terug te voeren op een parade die op 5 september 1882 in New York City werd gehouden door de Knights of Labor vakbond. Sinds 1887 is het een jaarlijks terugkerende feestdag.

Het Labor Day Weekend, het eerste weekeinde in september, wordt wel beschouwd als het onofficiƫle einde van het zomerseizoen."

Veel mensen zijn dus vrij vandaag - het is traditie om iets in de buitenlucht te gaan doen, zoals barbecuen of picknicken - maar de supermarkt is gewoon open van 8 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds, dus niet iedereen is even gelukkig. Ook de Amerikanen bij Apple die samen met ons moeten werken (vandaag, maar ook het afgelopen weekend) zullen niet blij zijn dat zij voor dit klusje zijn uitgekozen.

Autostad

Als je in Cupertino woont of werkt, moet je een auto hebben, net als in veel Amerikaanse steden. De hele omgeving is gebouwd met auto's in het achterhoofd. Als je boodschappen gaat doen, rij je naar de supermarkt; als je een boek wilt kopen, rij je naar de boekhandel. Alles ligt mijlenver uit elkaar, pal langs autowegen. Je hebt hier ook het concept 'strip mall', een cluster met winkels ergens langs een weg.

Als wij uit het hotel naar het kantoor van Apple gaan, doen we dat ook met de auto, ondanks dat het hemelsbreed waarschijnlijk nog geen kilometer is. Op de onderstaande foto zie je in het kwadrant linksboven de Cupertino Inn - helemaal in de hoek van twee kruisende wegen - en het hoofdkantoor van Apple ligt aan de Infinite Loop, de gebouwen in een soort ellips in het kwadrant rechtsonder. De eerste keer dat we hier waren, hebben we het nog wel eens gelopen, dwaze Nederlanders die we zijn. Het is wel te doen, maar je merkt aan alles dat het eigenlijk niet de bedoeling is: voetgangersstoplichten die maar heel kort op groen staan (eigenlijk is het hier niet groen maar wit), smalle stoepjes langs een vijfbaansweg, noem maar op.

Dus elke ochtend kun je een colonne van vijf auto's (tien vertalers) naar de Infinite Loop zien rijden, en elke avond rijdt de colonne weer terug. Omdat we niet altijd even laat klaar zijn, is carpoolen niet echt een optie, dus tja...