10 april 2013

BB-ers van Berg en Dal weer opgedoken


Leeuwarder Courant, 31-10-1960:

BB-ers van Berg en Dal weer opgedoken

Tevredenheid over verloop oefening

Om precies twaalf uur vanmiddag is de ondergrondse BB-bunker van de kommandopost kring Gelderland in Berg en Dal, waarin een week lang 25 personen hebben deel genomen aan de oefening „Copex", geopend. Zeven etmalen lang is het enige kontakt, dat men met de buitenwereld had, een simpel telefoontje geweest, waarin gevraagd werd of alles nog goed was. Dit telefonisch kontakt werd elk kwartier herhaald maar meer dan deze vraag werd niet gesteld. Eenmaal is de deur van de bunker tussentijds open geweest. Dat was, toen de telefoniste mej. Awater naar het ziekenhuis moest worden vervoerd in verband met een akute blindedarmontsteking. De 25 deelnemers werden vanmiddag opgewacht door een grote schare familieleden, terwijl de Koninklijke Militaire Luchtmachtkapel aan deze familiehereniging bijzondere luister bijzette. De eerste indrukken, die de BB-leiding van de oefening kreeg, waren bijzonder gunstig.
De arts, die aan de oefening deelnam, de direkteur van de Nijmeegse GGD dokter J. C. Burg, verklaarde zeer tevreden te zijn over de manier, waarop men deze afzondering is doorgekomen. Volgens hem zijn bij een ieder spanningen opgetreden, die hebben geleerd, dat men bij herhaling van een dergelijke oefening moet werken met BB-ers, die op elkaar zijn afgestemd. De voeding uit blik heeft voldaan en de maagklachten, die zijn opgetreden, waren niet van dien aard, dat moest worden ingegrepen.
De telefoniste, die dinsdag naar het ziekenhuis werd vervoerd, kreeg de blindedarmontsteking op het moment, dat de oefening veronderstelde, dat de radioaktiviteit buiten 80 röntgen per uur was. In dat geval was het mogelijk een patiënt onder direkt levensgevaar naar het ziekenhuis op korte afstand te vervoeren. Maar, zo zei dokter Burg, ook al zou de oefening een hogere radioaktiviteit hebben verondersteld, zou ik bij dit meisje geen enkel risiko hebben genomen. Overigens was voor een spoedoperatie de bunker niet ingericht. Dokter Burg was uitgerust met een flink instrumentarium en had de beschikking over anti-biotica. Verdere ziektegevallen zijn niet voorgekomen.
Twee assistenten van prof. Rutte zullen aan het rapport van deze oefening een psychologische studie toevoegen. Als een voorlopige konklusie gaven zij, dat de psyche van de deelnemers onder deze oefening niet had geleden. Ook de kunstmatige ventilatie heeft voldaan. Wèl moest af en toe iets minder gerookt worden, maar men heeft geen gebrek aan zuurstof gehad. TNO heeft tijdens de oefening metingen verricht, die nog nader zullen worden uitgewerkt. Het resultaat van de oefening zal over enige tijd in een rapport aan de minister van Binnenlandse Zaken worden aangeboden.

Atoom-padvinders



De Waarheid, 22-11-1960:

Atoom-padvinders

De heer J. J. van Bommel, hoofdredacteur van het BB-orgaan „De Paladijn" is boos. In het nummer van november 1960 foetert hij tegen „persorganen en schrijvers, die van huis uit of van nature weigeren de BB serieus te nemen." Nu zijn wij, communisten, noch van huis uit noch van nature tegen de BB. Men heeft mij thuis nooit een waarschuwing tegen de BB meegegeven en ook mijn instinct heeft er weinig mee te maken. Alleen mijn verstand geeft me mijn weerzin tegen het padvinderen op het terrein der atoomsplitsing in. Padvinderen moet tot de jeugd beperkt blijven. Zodra ik een hopman zie met té mollige en té witte knieën onder de korte broek, wordt de gal al in mijn lever losgemaakt. En als zo'n padvinder dan nog met handblussers en vuurzwepen een H-bom te lijf wil, loopt die gal over. Ik heb tweemaal de twijfelachtige eer gehad een BB-oefening gade te slaan. Eenmaal in Hilversum en eenmaal in Den Helder. Ik hoefde niet naar de plaats van handeling te zoeken, want er was tevoren bekend gemaakt waar de bom zou vallen. Tijd en plaats waren al weken vastgesteld, als gold het de intocht van Sinterklaas.
Dat was de fundamentele stommiteit. Je kan van de vijand niet verwachten, dat hij de heer Van Bommel en zijn mede-hoplieden vooraf waarschuwt waar en wanneer hij zijn bom gaat gooien. Zelfs de vriendelijkste vijand doet zoiets niet.
Bovendien: als er een atoombom op de gasfabriek van Den Helder valt, dan staat er geen fabriek meer. Dan is Den Helder ex-marinebasis. Dan hebben de padvinders en padvindsters in BB-overall niets aan hun waterspuiten en vuurzwepen. Dan zijn zij niet meer te onderscheiden van het wrakhout, dat op de kolkende zee boven geheel westelijk Nederland drijft. Dan zwijgt de ondergrondse commandopost bij Honsholredijk of St. Maartensvlotbrug, want er staat vijf meter water boven.
De heer Van Bommel vergist zich als hij De Waarheid rekent tot de persorganen die de BB niet serieus nemen. Wij nemen haar wel serieus, heel serieus zelfs, ook al spotten we met het dilettantisme en de poeha van de BB-hoplieden.
We hebben zelfs de hoop niet opgegeven, dat bij de tegenwoordige stand van de wetenschap het geval-BB nog te genezen is. Want schrijft de heer Van Bommel niet dat bij de ondergrondse oefening in Berg en Dal ook psychologen waren betrokken „om te onderzoeken of en in hoeverre er zich bij de deelnemers aan COPEX afwijkingen hebben voorgedaan"?
Mag ik voorstellen om het psychologisch onderzoek uit te strekken tot alle bovengrondse BB-hoplieden? Dan komt er uit de oefening in Berg en Dal misschien nog iets meer dan een blindedarm…




BB'ster ziek naar boven gehaald

Het vrije volk: 26-10-1960:

BB'ster ziek naar boven gehaald
(Van een onzer verslaggevers)
De bezetting van de ondergrondse commandopost van de BB in Berg en Dal waar de oefening Copex 26 leden van de BB zeven dagen lang van de l buitenwereld afgezonderd houdt, is met een centralist» verminderd. Gistermorgen reed in alle vroegte .een ambulancewagen naar de commandopost, om de centraliste, mej, J. Awater uit Nijmegen, op te halen, die voor een operatieve ingreep naar het ziekenhuis moest worden gebracht.