22 januari 2018

Aanwijsplaten (79)

Aanwijsplaten en zoekplaten, Zevenaar, januari 2018. Foto: Robert van der Kroft
Meer aanwijsplaten

Familiegraf Von der Haar, Didam

In oktober 2017 schreef ik een postje over "medaillons met Tooropeske profielen op het graf van de familie Vale" op begraafplaats Moscowa in Arnhem (zie de post Graf familie Vale, Moscowa, Arnhem). Nu blijkt er op Begraafplaats Martinus in Didam een nagenoeg identiek graf te liggen. Dit laatste graf is een rijksmonument en heeft een eigen pagina met beschrijving op rijksmonumenten.nl. (Test gaat verder onder de afbeeldingen.)
Familiegraf Von der Haar, Didam. Foto: Robert van der Kroft, 21 januari 2018
Familiegraf Von der Haar, Didam. Foto: Robert van der Kroft, 21 januari 2018
Familiegraf Von der Haar, Didam. Foto: Robert van der Kroft, 21 januari 2018
Dat 'Tooropeske' is natuurlijk meer mensen opgevallen. Op de site van Rijksmonumenten noemt men dat "bronzen plaquettes in de trant van Jan Toorop". Op de pagina wordt ook verwezen naar het graf van de familie Vale in Arnhem.

Een deel van de tekst:
"Dit bijzonder gaaf bewaarde grafmonument van de familie Von der Haar bevindt zich op de aan de noordzijde van de Deken Reuvekamplaan gelegen R.K. begraafplaats. De begraafplaats heeft een zeer eenvoudige aanleg en bezit ondermeer nog een voormalig kathechesatiegebouwtje, diverse priestergraven en een Neo-Gotisch kapelletje waarop de bescherming van rijkswege niet van toepassing is. Het grafmonument is uitgevoerd onder invloed van de Art DĂ©costijl, dateert waarschijnlijk uit 1923 en heeft een voor de aanlegtijd relatief bijzondere en zeldzame opzet, detaillering, materiaalgebruik en stijl. Het geheel is opgebouwd uit een opeenstapeling van geometrische elementen. De belettering sluit bij deze stijl aan. Het steenwerk is waarschijnlijk uitgevoerd door de Steenhouwerij Pas uit Arnhem. De bronzen plaquettes in de trant van Jan Toorop zijn waarschijnlijk vervaardigd door de beeldend kunstenaar Norga. De gegevens over de steenhouwerij en de betrokken kunstenaar zijn gebaseerd op het in de publicatie van A.J. van Dissel beschreven ten dele identieke grafmonument van de familie Vale op de begraafplaats Moscowa in Arnhem."

Interessant, al is er wel veel waarschijnlijk in dit stukje tekst. Je gaat je ook gelijk afvragen of er misschien nog meer van dit soort graven zijn. En welke als eerste is gemaakt.





Kodacolor VR 400 Plus, exp. 01-2009 (2)

Landschap buiten Zevenaar. Kodacolor VR 400 Plus, exp. 01-2009. Foto: Robert van der Kroft
Poging 2 met een rol verlopen Kodacolor VR 400 Plus, dit keer met de onvolprezen Olympus AZ-330 Superzoom. Wel iets beter maar niet heel veel.

Experiment 1 hier.
Landschap aan het einde van een doodlopende weg, buiten Zevenaar. Kodacolor VR 400 Plus, exp. 01-2009. Foto: Robert van der Kroft
Beeld van ruiter en paard, Zevenaar. Kodacolor VR 400 Plus, exp. 01-2009. Foto: Robert van der Kroft
The Flash op een motorfiets achter yogabal. Kodacolor VR 400 Plus, exp. 01-2009. Foto: Robert van der Kroft

Hipstamatic: Aurora NCL + Liberty

Zonnemaat, Zevenaar. Aurora NCL-Liberty. Foto: Robert van der Kroft
Zonnemaat, Zevenaar. Aurora NCL-Liberty. Foto: Robert van der Kroft
Maria met kind, kringloopwinkel. Aurora NCL-Liberty. Foto: Robert van der Kroft
Kaasbroodje, HEMA. Aurora NCL-Liberty. Foto: Robert van der Kroft