20 april 2022

Wees het verzet

Graffiti 'Wees het verzet', Ede
Een Nederlandse versie van een van Banksy overgenomen (gejat) graffiti-idee. 
Voormalig kazerneterrein, Ede, april 2022.

Knabbel, knabbel, muisje, wie zit daar aan mijn huisje?

Hans en Grietje met platen van Willy Schermelé, voorzijde
Na de kennismakig met het titelloze boekje over Hans en Grietje van Willy Schermelé ben ik nog wat verder gaan zoeken en inderdaad is er nog een boekje, uit ongeveer dezelfde periode, maar nu met de titel Hans en Grietje, met platen van Willy Schermelé. Ik kan niet achterhalen welke van deze twee uitgaven als eerste is verschenen.

Dit boekje is op dik papier gedrukt, heeft veertien bladzijden met zes paginagrote veelkleurenillustraties en twee zwart‑witillustraties, waarvan één paginagroot en één ongeveer driekwartpagina groot. Omslag met titel dus, blanco achterkant met linksonder alleen ‘G.N. ƒ 0,55’. Geen jaartal of uitgever. 

Interessant aan deze versie is dat er hier niet ‘Knabbel, knabbel, muisje, wie snoept er van mijn huisje?’ wordt gebruikt maar ‘Knabbel, knabbel, muisje, wie zit daar aan mijn huisje?’ Een nieuwe variant dus, en in elk geval geen knuisje‑versie zoals die tegenwoordig gebruikelijk is. Misschien maar eens op zoek naar een nog oudere Nederlandstalige versie van Hans en Grietje

Overigens zijn de tekeningen in deze versie allemaal anders dan die in de versie waarover ik eerst schreef, en ook weer anders dan de ansichtkaarten, waarmee dit hele verhaal begon. We hebben dus inmiddels drie verschillende heksen en twee verschillende ovens (er is geen ansichkaart met de scène waarin de heks door Grietje in de oven wordt gemikt, dat was misschien wat te confronterend). Ook deze post wordt vervolgd.
Hans en Grietje met platen van Willy Schermelé, pagina 5
Hans en Grietje met platen van Willy Schermelé, pagina 11

Pareidolie

Pareidolie in modder en zand
Pareidolie in vuil en gebroken glas

Goed uitzicht

Ooievaar op schoorsteen Panoven, Zevenaar
Ooievaar op schoorsteen Panoven, Zevenaar
Panoven, Zevenaar, 19 april 2022.