31 januari 2008

Virtualisatie

We verdiepen ons al een tijdje in virtualisatie: het installeren van virtuele computers binnen je eigen 'fysieke' computer. Onder Windows hadden we al eens geƫxperimenteerd met VMWare. Daarmee kun je bijvoorbeeld andere Windows-systemen binnen je eigen computer installeren, zodat je een 'nieuwe Windows binnen Windows' krijgt. Met VMWare (maar ook met programma's als VirtualBox) kun je bijvoorbeeld ook Linux, oud spul als Windows 3.1 of zelfs wat meer obscure besturingssystemen als Haiku (de opvolger van BeOS) binnen Windows installeren. Leuk ook om eens met Linux te experimenteren als je nog wat huiverig bent. VMWare biedt op de site een gratis VMWare Player en volledige virtual machines aan, zodat je niet zelf een besturingssysteem hoeft te installeren: laden in VMWare Player en je kunt aan de slag.

Sinds we Parallels Desktop voor de Mac hebben ontdekt heeft onze experimenteerdrift helemaal een vaart genomen. Voorheen konden we nooit Macs op het werk gebruiken omdat we vrij veel Windows-specifieke software moeten gebruiken, maar met Parallels kun je Windows, Linux, noem maar op, installeren binnen de Mac-omgeving.

Op de sceenshot hieronder zie je het Mac-bureaublad met daarop een Windows- en een Linux-bureaublad.

Linux en Windows in Mac OS X via Parallels

Klik op de afbeelding voor een grotere versie


De virtuele besturingssystemen kunnen schermvullend worden gemaakt en vanaf dat moment lijkt het precies alsof je in Windows/Linux werkt, met de wetenschap dat je op de achtergrond altijd nog Mac OS X hebt draaien. Je kunt een volledige back-up van het virtuele systeem maken zodat je, als er iets misgaat, altijd de vorige versie kunt terugzetten. Van teruglopende prestaties hebben we nog niets gemerkt, in sommige gevallen lijkt Windows onder Parallels zelfs sneller te werken dan gebruikelijk.

Tot slot voor de echte nerds: je kunt tegenwoordig ook oude Apple-besturingssystemen virtueel onder Mac OS X draaien, zoals Apple ][, Apple ][+ en Apple //e. Dat ziet er zo uit:

Virtal Apple ][
Helemaal teruggeworpen op een prompt en opdrachten dus. Vooral een leuk speeltje voor mensen die in het verleden met deze systemen hebben gewerkt.

Links:
VMWare
Virtual Box
Parallels Desktop
Virtual ][