08 augustus 2017

Waar is Hydeparklaan 1 gebleven?

Het verhaal begint met een ansichtkaart uit 1954. De kaart komt uit de erfenis van ‘Gusta’, en Gusta was in 1954 een jong meisje dat in Scheveningen woonde. De kaart is van haar ouders, broer, zussen en zwager. Gusta was een nakomeling en dus een stuk jonger dan haar broer en zussen. Een mogelijkheid is dat Gusta tijdelijk naar een vakantiekolonie was, zoals dat toen heette. (Zie ook de foto’s aan het einde van deze post.)
Uit een zoekactie op het internet blijkt al snel dat er geen Heideparklaan is in Driebergen, maar wel een Hydeparklaan. Maar wie Hydeparklaan 1 in Driebergen wil bekijken, belandt al snel in de problemen, al is het maar omdat de oneven nummers op de Hydeparklaan in Driebergen lijken te liggen en de even nummers in Doorn.

Als je Google Maps en Google Streetview gebruikt om naar Hydeparklaan 1 te gaan, kom je uit op Hydeparklaan 3.
En als je ter plaatse gaat kijken, blijkt Hydeparklaan 3 inderdaad het eerste pand met oneven nummering van de Hydeparklaan te zijn. Op de plek waar je nummer 1 zou verwachten, ongeveer tegenover nummer 2, vind je dit:
Als je bij nummer 3 voor de deur staat, zie je wel daarachter, in de bossen, een groot wit pand staan. Dat pand is niet bereikbaar vanaf de Hydeparklaan, maar wel vanaf de N225 voor auto’s, en vanaf de Horstlaan en de Arnhemse Bovenweg voor voetgangers.

Dat witte pand is Landhuis De Horst. Op de Wikipedia-pagina over het landhuis en het bijbehorende landgoed is dit te lezen:

De historie van landgoed De Horst gaat terug tot de 19de eeuw. De Zeister rentenier Richard Boer kocht in 1835 een oude boerderij met omliggend land en liet op dit terrein een langgerekt herenhuis bouwen.[1] In 1847 is datzelfde huis overgegaan naar de volgende eigenaar, August van Scherpenzeel. In 1858 heeft hij het laten verbouwen en vergroten.[2] Als gevolg van de verbouwing was er geen ruimte voor logés. Daarom liet August van Scherpenzeel in 1848 aan de overkant van de weg Villa Veldzigt bouwen als logeergebouw. Het landgoed werd in 1913 door De Mol van Otterloo gekocht van mr. dr. van Leeuwen, commissaris van de Koningin in Noord-Holland. In 1925 liet De Mol een weg aanleggen over de Horst van de Hoofdstraat naar de Arnhemsebovenweg. Feitelijk een verlengde van de Akkerweg of Akkersteeg die voorheen rechtdoor naar de Arnhemsebovenweg liep.

Na verschillende eigenaren en de Tweede Wereldoorlog kwam Landgoed de Horst in handen van de Stichting Kerk en Wereld. Op 15 november 1945 opende ds. Willem Banning de lessen op de Academie van Kerk en Wereld. In 2001 nam de Baak; op 26 november 2003 vond de opening van dit opleidingscentrum plaats.


Het adres van Landhuis De Horst is overigens De Horst 1, Driebergen-Rijsenburg.
Foto: Robert van der Kroft
Foto: Robert van der Kroft
Als we teruggaan naar de Hydeparklaan, vinden we daar min of meer tegenover nummer 3 nog het terrein Landgoed Hydepark, van de ‘Protestante Kerk in Nederland’ of PKN. Op de bijbehorende Wikipedia-pagina staat een leuke afbeelding van Villa Heijdepark rond 1829 (let ook op de spelling). Onderstaande versie, iets duidelijker, is trouwens van de pagina atlasenkaart.nl.
Afbeelding van een vroeger gebouw van de buitenplaats Hydepark in Doorn. Handgekleurd. Uit 'Gezigten van Buitenplaatsen en Gebouwen gelegen tusschen de Stad Utrecht en de Grebbe' uitgegeven door I.P. Houtman, steendrukker.

Landgoed Hydepark is een fraai landgoed, en openbaar toegankelijk. Veel van de gebouwen zijn wel redelijk nieuw (zie ook dit artikel in het Nederlands Dagblad).
Ingang landgoed Hydepark, foto: Robert van der Kroft
Foto: Winny de Meij
Al met al een aardige zoektocht, maar vooralsnog zonder duidelijk resultaat. Hydeparklaan 1 lijkt verdwenen. Het is wel duidelijk dat De Horst en Hydepark/Heydepark/Heijdepark/Heidepark twee verschillende plaatsen zijn, wat ook blijkt uit oude kaarten. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

Tot slot:
Als je op zoek gaat naar oude foto’s van de Hydeparklaan, kom je wel interessante plaatjes tegen. De volgende foto’s zijn afkomstig van de Flickr-stream van Renk Knol. De foto’s hebben de titel ‘Hydeparklaan’ maar in de omschrijving staat ‘Hudighuis’. Meer van dit soort foto’s hier. Ook dit lijntje wordt vervolgd.
Hydeparklaan DriebergenHydeparklaan Driebergen

Aanwijsplaten (31)

Aanwijsplaat, omgeving Elten (D). Foto: Robert van der Kroft
Meer aanwijsplaten

Kimfiets

Kimfiets, station Zevenaar. Foto: Robert van der Kroft
Zie ook:
Kim Jong-un v2.0
Remember This?
Kim Jong-un maakt veel los in Zevenaar