21 mei 2020

Agfa CNS in C-41

Buitenmolen, Zevenaar
Bruikbaar of niet? Dat vroeg ik me laatst af naar aanleiding van geoxideerde Agfa CNS-filmpatronen. De film (vervaldatum mei 1975) is inderdaad nog bruikbaar, ziehier een aantal resultaten, in onvervalste ansichtkaartenstijl.
Verdwenen boerderij, Groessen, plat i.v.m. de aanleg van de A15
Parkeerterrein Turmac Cultuurfabriek, Zevenaar
Juvenaat, Zevenaar
De foto’s hierboven zijn in mei 2020 gemaakt met een Olympus Trip. Op foto 2 is iets eigenaardigs te zien (zie de uitsnede) maar dat kan allerlei oorzaken hebben. Per slot van rekening heb ik geen eerdere ervaring met deze film en deze ontwikkelmethode.
Uitsnede van foto 2
Voor het ontwikkelen van Agfa CNS moet je wel ruim een uur uittrekken. Ik heb de volgende methode gebruikt:

Vijf minuten voorweken in water van 20 °C.
Vijftig minuten in C-41 op 20 °C, elke tien minuten agiteren.
Acht minuten in Blix, continu agiteren.
Vijf minuten spoelen in water van 20 °C.
Eén minuut in Stab op 20 °C.
Laten drogen en scannen.

Deze werkwijze had ik gevonden in een blogartikel op Floris Dox Analog Photography, en hoewel ik aanvankelijk sceptisch was, blijkt dit dus prima te werken. Ik moet alleen nog even nagaan of de C-41 na deze exercitie eigenlijk nog wel bruikbaar is. (Update 26 mei 2020: het antwoord is ja, zie hier.)

De foto hieronder is trouwens genomen met een Disderi Robot Camera, maar die blijkt niet erg geschikt voor deze film door het wat ongemakkelijke doorspoelmechanisme. Ik heb vier opnamen met de camera gemaakt en daarna was de pret voorbij. Gelukkig heb ik de rest van de rol nog kunnen redden. De kleuren op deze opname zijn wel anders dan bij de Trip, ik ben er nog niet achter waar dat in zit. Ik heb de twee rollen (nou ja, één en een stukje van de andere) tegelijk ontwikkeld in één tank.
Nu zijn er nog wat sites waarop andere ontwikkelmethoden te vinden zijn, bijvoorbeeld in caffenol. Ik ga nog eens bedenken of ik daarvoor te porren ben.