30 augustus 2016

Een combinatie van vereenvoudigde filminleg en daartoe geƫigende camera's

VAN INSTAMATIC NAAR RAPID
West-Duitsland presenteert nieuwe, gemakkelijk te laden camera's
---

FOTOGRAFIE
(Van onze fotoredacteur) ZOALS te verwachten was, moest er wel een reactie komen op wat in de lente van vorig jaar door Kodak werd gelanceerd en door velen als een der belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de amateurfotocamera's werd gezien: het Instamatic-systeem. Het antwoord is het „Rapid"-systeeni, evenals het Instamatic-systeem een combinatie van vereenvoudigde filminleg en daartoe geĆ«igende camera's.

HET laden van voor het gebruik van Rapid-cassetten vervaardigde camera's geschiedt aldus:
De Rapid-cassette — vrijwel gelijk aan een normale kleinbeeldpatroon — wordt in de camera gelegd. Een klein stukje film steekt uit de patroon. Bij het sluiten van de camera komt de film precies in het filmkanaal te liggen. Aan de andere kant van het filmkanaal ligt een (lege) Rapid patroon; gaat men de film transporteren, dan schiet hij automatisch in de lege patroon. Daarin wordt hij op een plastic spoel opgewonden, die tussen twee veren hangt. De Rapid-patroon bevat 12 opnamen normaal kleinbeeld; zowel aan het begin van de film (gewoon 35 mm tweezijdig geperforeerd) als aan het einde zijn de noodzakelijke gegevens als merk, soort en filmgevoeligheid aangegeven en bovendien is vermeld; Begin of Einde. Terugspoelen van de film vervalt; de belichte film wordt in de opwindcassette naar de fotohandel gebracht. De nu lege patroon gaat vervolgens als opwikkel-cassette dienst doen.

HET ,,Rapid"-systeem is niet gebonden aan een enkele camera- en filmfabrikant, doch is een internationaal systeem, op de eerste plaats door de Westduitse industrie ontwikkeld, maar waaraan ook filmfabrikanten van tal van andere landen deelnemen. Aan een kant mag dit een in zekere zin betreurenswaardige uitbreiding van het camera-assortiment leiden, aan de andere kant betekent deze uitbreiding het voordeel van een grotere keuze en vrije keuze in camera's zowel als in films en dus ook van concurrentie. (Films o.a. Adox, Agfa, Ferrania. Gevaert, Ilford en Perutz). Heden verschijnen de eerste voor het Rapid-systeem gebouwde camera's op de markt. Niet alleen Duitse camera's van eenvoudig model tot spiegelreflexcamera's met verwisselbare objectieven zal men op den duur kunnen verwachten, ook Japan zal camera's voor dit systeem op de markt brengen. De camera's zullen (zowel normaal- als halfkleinbeeld) voorzover zij automatisch werken, door een speciale inrichting aan de cassetten ook automatisch de juiste filmgevoeligheidswaarde instellen.
Algemeen Handelsblad, 01-07-1964

1_cap

Niets is dan de ander weg