26 juni 2017

Dalco Film - Nederlands Fabrikaat

Dalco Film, Haarlem's Dagblad, 28 juli 1949
Vraagt uw fotohandelaar!
Advertentie uit Haarlem’s Dagblad, 28 juli 1949

Dalco Mezzopan

Dalco Mezzopan-film. Foto: Robert van der Kroft
Dalco Mezzopan-film. Foto: Robert van der Kroft
Soms vind je nog wel eens een oude filmrol in een tweedehands camera, en soms is het zelfs een ongebruikte rol. Bovenstaande foto’s zijn gemaakt met een rol Dalco Mezzopan die waarschijnlijk al een flinke tijd in de camera zat.

Dalco Mezzopan was een product van Nederlandsche Fotografische Industrie N.V. (NFI). Op de site van europeana.eu staat een leuke foto van de verpakking, met de informatie “Voor 8 opnames van 6 x 9 cm. Zwart-wit. 30 DIN.” Voor zover ik kan aangaan is de film vervaardigd in de periode 1952-1962.

De foto’s zijn gemaakt met een Agfa Box 64 en ontwikkeld in caffenol (standontwikkeling, 70 minuten, paar keer gekiept rond 35 minuten). Er zat een groene emulsielaag op het negatief maar die kon met lauwwarm water weggespoeld worden. Op zich zijn de foto’s nog redelijk geworden, zeker als je bedenkt dat de rol misschien al een halve eeuw in de box heeft gezeten en dat de box in de tussentijd mogelijk al een paar keer geopend is geweest.

(De foto’s zijn gemaakt tijdens de sacramentsprocessie in Oud-Zevenaar op 18 juni 2017. Digitale opnamen daarvan zijn hier te vinden.)
Dalco Mezzopan, einde papierstrip 120-film
Dalco Mezzopan, belicht