20 januari 2007

Romijnse Rijk

Er is momenteel veel te doen over het gebrek aan kennis van het Nederlands. Dat lijkt niet helemaal onterecht:



(Screenshot gemaakt op 20 januari 2007 van de TV Gids van rtl.nl.)

Als je op Google zoekt op "Romijnse Rijk", krijg je overigens zo'n 450 treffers.

--

Nog een kleine terzijde: op de site Talpafan.nl worden nieuwe programma's besproken en kunnen lezers reageren. Een reactie van 'Piet':

hier kijkt tog geen ene fock naar .. Jezus man willen ze soms dat de mensen ergens anders naar kijken. Dit is tog te saai voor woorden het romijnse rijk is wel 1000 jaar geleden ofso wat maakt dat nog allemaal uit

Beste wensen van nu.nl

Op de nieuwssite nu.nl heeft men de stoute schoenen aangetrokken en een selectie van ingezonden e-mails van lezers gepubliceerd. Een kleine greep:


God houdt van homo's

Al is robert long een homo, god houd van alle mensen, ook van homo,s. Verder wens ik de fans en familie gecondoleerd toe met het verlies van robert long

Probleempje

bij geopende e mailberichten stopt de muziek elke keer en ook bij de webside.

Probleempje 2

Gister kon ik niet op " hier " klikken en vandaag wel. Zo als U al merkt , zit ik in Australia. Kan ik evengoed NU ontvangen iedere dag ?

Probleempje 3

halo hel mijn aub... mijn internet altejt voord verandirt ik wetniet waroom help

Verdonk

Graag wil ik u verzoeken rond etenstijd geen foto's van Verdonk zo groot op de voorpagina te plaatsen.

Steve Irwin

het is jammer voor ze vrouw en kinderen maar het moest een keer gebeuren je kunt wilde dieren niet vertrouwen en ik vond het een grote opschepper nu is op tv ook zo een programma met krokodillen maar die man is veel rustigger en met slangen jammer voor steve irwin maar ik keek er niet naar.

--

Meer op nu.nl/beste wensen

Wat zijn dat voor venstertjes?

Bezoekers van deze site vragen zich misschien af waarom er plotseling venstertjes verschijnen als ze de muiscursor op een hyperlink plaatsen.


Het antwoord is als volgt. We hebben bij wijze van experiment Snap Preview Anywhere geïnstalleerd, dat is een script waarmee je een klein 'preview'-venstertje te zien krijgt van de site waarnaar de hyperlink verwijst.

We zijn er overigens nog niet uit of dit een leuke extra functie is of juist volslagen irritant. Je kunt je mening laten weten via de Comments.

Stemmen uit de computer

Op de site van Magnetic Time kun je een demoversie downloaden van software waarmee je e-mails, Word-documenten e.d. in gesproken vorm kunt beluisteren (tekst-naar-spraak of TnS), bijvoorbeeld via je mobiele telefoon of iPod.


De liggende positie van de dame op het plaatje garandeert natuurlijk een optimale luisterervaring. Op de site van Magnetic Time staat onder meer:

THE VOICE: 100% natural sounding voices. No more Robo voices!

Als je het geluid aanzet terwijl je de site bezoekt, krijg je een voorproefje van hoe zo'n stem klinkt. De software werkt nu alleen met Engelstalige documenten; als je zo'n Engelstalige computerstem op een Nederlandstalig document loslaat, krijg je iets dat bijna niet te verstaan is. Het heeft natuurlijk wel een bepaalde amusementswaarde.

Ben je nieuwsgierig naar hoe computerstemmen in het Nederlands klinken? Dan kun je terecht op NOS.nl, de nieuwssite van de NOS. Als je klikt op een nieuwsonderwerp dat je interessant vindt, wordt er een nieuwe pagina met het nieuwsartikel geopend. Rechtsboven in het artikel zie je een knopje met de tekst 'Lees voor'. Als je daarop klikt, wordt het bericht voorgelezen door een automatisch gegenereerde stem. Handig als je het nieuws wilt beluisteren tijdens de afwas of zo.