03 juni 2009

De Sphinx

Onlangs gespot aan de onderkant van een schotel:

Petrus Regout & Co.
Even zoeken op het internet levert het volgende op (Wikipedia):

--

Petrus Regout werkte vanaf zijn dertiende in de glas- en aardewerkwinkel van zijn moeder. Oorspronkelijk begaf Regout zich vooral in de groothandel. Daarbij betrok hij producten uit Luik en omgeving, waar de industriƫle revolutie als eerste op het Europese continent al op gang was gekomen.

Gedwongen door het economische isolement, waarin Maastricht na de Belgische Opstand was terechtgekomen, ontwikkelde Petrus Regout in korte tijd een industrieel imperium. Dit was noodzakelijk geworden omdat de Nederlandse regering een importverbod op Belgische producten instelde. Daarom werd Regout noodgedwongen een industrieel. In 1834 kocht hij een stoommachine en hij ronselde eveneens een aantal slijpers uit Walloniƫ en Frankrijk. Aldus begon hij aan de Boschstraat in Maastricht een kristalslijperij (stoomglasfabriek). In 1834 begon hij eveneens een spijkerfabriek en in 1836 een aardewerkfabriek.

De aardewerkfabriek, die later De Sphinx ging heten, werd een van de grootste producenten van aardewerk ter wereld. Maastrichts aardewerk van Regout en de Sphinx zijn gewilde verzamelobjecten. Na de Tweede Wereldoorlog legde de Sphinx zich toe op de fabricage van sanitair.

--

Voorzichtig zijn met afwassen dus.