03 juni 2019

Fotomanipulatie rond 1901

In het recente blogartikel over de Oliphants stond o.a. deze foto:
Tot mijn verbazing blijkt in het boekje ’t Hart naar Boven van Célestine Oliphant-Schoch deze foto te staan:
Célestine Oliphant-Schoch, F-versie
Nu zijn er verschillende scenario’s mogelijk. Of de foto met de F van Frälsningsarmén is origineel, of die met de S van Salvation Army. Inzoomen/uitsnijden plus vergroten levert niet heel veel resultaat op.
Célestine Oliphant-Schoch, F-versie, uitsnede
Célestine Oliphant-Schoch, S-versie, uitsnede

In elk geval ben je na het zien van zoiets geneigd om verder te zoeken. En kijk eens:
W. Elwin Oliphant, F-versie
W. Elwin Oliphant, S-versie; Kommandeur W. Elwin Oliphant, foto uit 1905
De onderste foto stond te koop op een veilingsite (PicClick® DE) maar is helaas al verkocht, dus we moeten het met deze versie van lage kwaliteit doen. Maar ook hier dus een versie met een F en precies dezelfde foto met een S.

W. Elwin Oliphant, F-versie, uitsnede
W. Elwin Oliphant, S-versie, uitsnede

Nu is het zo dat de twee foto’s met de F te vinden zijn op bijvoorbeeld gettyimages, en die versies zijn zo fris alsof ze gisteren gemaakt zijn. Van die foto’s is ook de herkomst bekend, namelijk Photographer: Selma Jacobsson - 1901; vintage property of ullstein bild. In 1901 waren de Oliphants ook al jaren in Zweden en droegen ze dus waarschijnlijk dagelijks de F’jes. We zouden dus kunnen stellen dat die versies nieuw van een glasplaat/negatief zijn gescand en er daarom zo strak uitzien. Toch kunnen we niet helemaal zeker zijn, want juist bij de versie met de F'jes lijken er iets van kadertjes om de F’s heen te staan (maar dat zou natuurlijk ook gewoon zo in het fysieke materiaal gezeten kunnen hebben). Daar staat weer tegenover dat de S op de antieke foto van Kommandeur W. Elwin Oliphant er wat gekunsteld uitziet. Wat we sowieso kunnen stellen is dat er iemand meer dan een eeuw geleden flink aan het manipuleren is geslagen om twee nette versies van deze foto’s te maken voor verschillende markten.
Foto 2 uit:
’t Hart naar Boven
Célestine Oliphant-Schoch
Derde druk
Bureau van Handel en Uitgave
Leger des Heils, Amsterdam.