14 augustus 2009

Concepten

Schermafbeelding community.livejournal.com/scans_daily/

Significa

Zo schrijven ze niet meer.

--

Voor ondergeteekende bestaat de significa niet zozeer in beoefening van taalkritiek, als wel:
1°. in het openbaren van affectelementen, waarin de oorzaak en de werking der woorden kan worden ontleed. Door deze ontleding worden de affecten, die de menselijke verstandhouding raken, de contrĂ´le door het weten nader gebracht;
2°. in het scheppen van een nieuwen woordenschat, die ook voor de spiritueele levenstendenties der menschen den toegang opent tot hun bezonnen gedachtenwisseling en dientengevolge tot hun sociale organisatie.
Voor de verwezenlijking van het onder 1° genoemde programdeel kan samenwerking niet worden ontbeerd: tallooze affectcomplexen toch zijn niet dan door de katalyseerende werking der wijsgerige discussie tusschen ongelijkgezinden, tot ontleding te brengen.
Ook ten aanzien van den onder 2° genoemde scheppenden arbeid heb ik langen tijd aan het groote belang van samenwerking, hier tussen gelijkgezinden, geloofd. Doch meer en meer ben ik tot het inzicht gekomen, dat deze hoogere taak der significa slechts door de uiterste geestesconcentratie van den enkeling kan worden vervuld.

L.E.J. Brouwer.

Uit:
Signifische Dialogen
door
L.E.J. Brouwer
Fred. van Eeden
Jac. van Ginneken S. J.
G. Mannoury

Erven J. Bijlevend - Utrecht
1939