20 november 2019

Geen schijn van kans

Pancro 55 Panchromatique Anti-halo
Pancro 55 Panchromatique Anti-halo
In navolging op de vorige post: als je af en toe oude fotorollen koopt, kan er wel eens iets tussen zitten waar je helemaal niets mee kunt. Tussen de laatste batch aangekochte rollen (waar aardig wat belichte film tussen zat) bevond zich deze: Pancro 55, Panchromatique, Anti-halo, R. Guilleminot, Bœspflug Cie., te ontwikkelen voor juli 1951. Het lullige is alleen dat er helemaal geen film rond de spoel zat. Waarschijnlijk heeft een verzamelaar het dekpapier netjes rond de spoel gewikkeld en de boel zo weer in het doosje gedaan. Geen film en geen joy dus. Dan maar ergens in een kast leggen. Brocante.

Weinig kans

Concurrentie Film
Concurrentie Film, Rapide, Anti halo, 8 opnamen, 6 x 9

Als je af en toe oude fotorollen koopt, kan er wel eens een belichte rol tussen zitten waar je niet veel mee kunt. Bovenstaande ‘Concurrentie Film’ is zoiets. Er staat niet eens op of het kleur of zwart-wit is. En probeer maar eens te googelen op “Concurrentie Film”, dat levert alleen maar loze treffers op.

Natuurlijk is een caffenol-badje het proberen waard, maar het is al gebleken dat caffenol geen panacee is. Je kunt er best het een en ander mee doen maar er zijn films waar je echt speciale chemicaliën voor nodig hebt om nog iets tot leven te brengen.

Foto’s hieronder: (1) fotoscan, (2) negatiefscan. Een drama dus. Maar het blijft leuk om te experimenteren.