14 februari 2011

Het wonder van Allah

الل

51°58'14"N 5°52'39"E


Ongegeneerd tonemappen

Het heeft z'n charmes om af en toe even door te slaan. Vgl. de foto in het artikel hieronder.

IMG_5213_4_5_tonemapped


Honderd jaar sanering

Luxan-fabriek, Elst
Luxan-fabriek, Elst. Meer foto's hier.


Archiefforum, 15 februari 2007:

Bodemsanering Elst: langstlopende project- of vergunningsdossier van Nederland?

Gelders fiat voor 100-jarige sanering in Elst

De provincie Gelderland heeft na langdurig onderzoek en onderhandelen een vergunning afgegeven voor een bodemsanering van ruim een eeuw bij de bestrijdingsmiddelenfabriek van Luxan in Elst. De provincie wilde wel enkele financiële en juridische garanties dat de sanering doorgaat voor het een vergunning wilde afgeven.


Via enkele pompputten wordt het bodemwater onder het terrein opgepompt en gezuiverd. Zo kan de vervuiling zich niet verspreiden en wordt het terrein langzamerhand gezuiverd. ‘Normaal gesproken vinden we het onwenselijk dat een sanering zo lang duurt, maar in dit geval leek dit de beste methode,’ vertelt projectleider Arjan de Visser van de provincie Gelderland.

Het gaat op het Luxan-terrein om moeilijk afbreekbare bestrijdingsmiddelen. De provincie verwacht dat behalve de grondwaterzuivering de schadelijke stoffen na verloop van vele decennia alsnog uiteenvallen in minder schadelijke. ‘Het hele zuiveringsproces zal volgens berekeningen ongeveer een eeuw duren. We willen van de grondeigenaar wel de garantie dat de sanering zo lang voortduurt. Daarom willen we een bankgarantie en is de bepaling opgenomen dat bij faillissement van de grondeigenaar de nieuwe eigenaar de saneringsverplichting overneemt.’

Bestrijdingsmiddelenfabrikant Luxan heeft sinds 1950 de hoofdvestiging in Elst. In de jaren negentig bleek de bodem op het terrein ernstig vervuild. Luxan liet de grond afgraven, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op.

De sanering gaat ongeveer 45.000 euro per jaar kosten. Het gaat niet alleen om de feitelijke saneringskosten, maar ook om de regelmatige monitoring van het proces. ‘Via peilbuizen kunnen we het verloop van de sanering volgen. Dan kunnen we ook bepalen wanneer de bodem weer schoon is,’ aldus De Visser.

(Tekst: Chido Houbraken, redactielid Archiefforum)