27 december 2019

Bewegende plaatjes

Hipstamatic Incredibooth voor iOS is momenteel gratis, dus het leek een aardig idee om het eens te proberen. Wat de app doet, is vier Live Photos maken, die in een kadertje gieten en je hebt dan zogenaamd iets hips om op Instagram of zo te posten. Van die kadertjes, de speelse ‘booths’, heb je na één keer waarschijnlijk wel genoeg, maar Incredibooth slaat ook een kale strip met de vier Live Photos op. Die plaatjes bewegen natuurlijk alleen als je erop drukt, zo zonder interactie zijn het gewoon vier plaatjes met een filter eroverheen.
Hipstamatic Incredibooth-teststrip
Je kunt natuurlijk besluiten om die strip te converteren met Motion Stills van Google. De Live Photos worden dan omgezet in gif-animaties en dan krijg je zoiets:
Hipstamatic Incredibooth-teststrip, geconverteerd naar GIF met Google Motion Stills
Aardig, maar ik ben duidelijk niet de doelgroep hiervoor. Niet iedereen is hip.

Oh ja, als je Google Motion Stills net hebt geïnstalleerd, zul je zien dat je gif-animaties voorzien worden van een smaakvol watermerk dat je natuurlijk zo snel mogelijk weg wilt hebben. Dan kan vrij gemakkelijk. Als je de app opent, kun je op de Camera-knop onderin tikken. In het Camera-venster dat dan geopend wordt, kies je linksboven het tandwielsymbooltje om de instellingen te openen. In de instellingen kun je dan de optie ‘Watermerk’ uitschakelen. Voilà.

Zoals gezegd, Incredibooth is niet mijn ding. Zoals ik ergens las: This is more kitsch than must-have. Met Motion Stills wil ik misschien nog wel eens spelen. Waarschijnlijk wil je nu wel snel naar een andere pagina want vier van die kaarsjes gaan snel irriteren.

Holga 120 + Ilford Delta 3200

Wajangpop, Holga 120 + Ilford Delta 3200
Als je op het internet de ervaringen van fotografen met Ilford Delta 3200 naleest, wordt je van alle kanten op het hart gedrukt een geavanceerde camera te gebruiken waarmee je de belichting tot in de puntjes kunt regelen. Dat soort gemier is natuurlijk alleen interessant voor ... nou ja, voor mensen die dat geen gemier vinden. Je kunt zo’n rol natuurlijk ook in een Holga 120 stoppen, de camera op ‘bewolkt’ zetten en een stuk of wat foto’s nemen. Dat is meer de oplossing voor mensen het leuk vinden om te experimenteren en die geen perfecte plaatjes willen maar gewoon sfeertekeningen willen maken. En dat lukt heel aardig.
Holga 120 + Ilford Delta 3200
Holga 120 + Ilford Delta 3200