29 december 2008

Ja | Nee


 

Hallo, ik ben Justin Long

In de film Die Hard 4.0 speelt de acteur Justin 'Hi, I'm a Mac' Long een van de hoofdrollen. Best verwarrend als je de man alleen kent van een stuk of wat reclamefilmpjes van Apple: Justin is de af en toe net iets te aimabele en nonchalante Mac, die de stijve Windows-acteur weer te slim af is.

Hallo!
In de film zit Justin geregeld achter een computer. Geen Mac, maar zo te zien het binnen de in-crowd van de Secretarisvogel vermaarde 'TV OS', een besturingssysteem dat je alleen op tv en in de bioscoop ziet en waarmee je wonderbaarlijke dingen kunt doen. Even de gegevens van een elektriciteitsnet koppelen aan de haarkleur van een verdachte? Geen probleem, en we hebben er toevallig ook nog een geweldige interface voor.

Wat opvalt, ook weer in deze film, is dat je bij 'TV OS' altijd heel veel moet intikken. Als iemand bijvoorbeeld een mug shot wil vergroten, zie je vingers over het toetsenbord vliegen alsof er een cv moet worden opgesteld – terwijl het gros van de computergebruikers de helft van de tijd heel sullig zijn muis aanklikt. Maar het ziet er wel écht uit natuurlijk, en als de acteurs alleen maar hoeven te klikken zijn ze zo kort in beeld.

(Natuurlijk kun je wel degelijk ontzettend cool een muisknop aanklikken, weten we op de redactie van de Secretarisvogel. Helaas is er op dat soort cruciale momenten nooit een camera in de buurt.)

Nog even terug naar Justin, want daar ging het uiteindelijk om. Hoe deed 'ie het? Nou, hij moest waarschijnlijk een behoorlijk vervelend ventje neerzetten. Daar is hij goed in geslaagd.