26 juni 2006

De ascetische boeddha

Vorige week hadden we het met Sander en Ruby over de verschillende levensfasen van de boeddha. Volgens de overlevering hongerde Gautama zichzelf een jaar of zes uit voordat hij verlicht werd. Het verhaal gaat dat hij zijn ruggengraat kon voelen door op zijn buik te drukken.

Ascetische Boeddha, Lahore Museum
Op zich begrijpelijk dat je deze beeldjes/afbeeldingen niet zo vaak ziet: voor veel mensen zal het eerder afstotend werken dan aantrekken. Bovendien beelden ze dus een levensfase van vóór de verlichting uit. Bovenstaand beeld is te vinden in het Lahore Museum, Pakistan.


Voor wat betreft de dikke, lachende boeddha, volgens Wikipedia is dit niet Gautama (de oorspronkelijke boeddha), maar ofwel de toekomstige boeddha Maitreya, ofwel een Chinese monnik uit de tiende eeuw, Budai Heshang.

The rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit porbelm...

Het is al een tijdje bekend, maar interessant genoeg om nog eens in te duiken:

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.

De Engelse versie:
Aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be at the rghit pclae. The rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe.

Op de site van de afdeling Cognition and Brain Sciences Unit van de Britse Medical Research Council wordt de materie behoorlijk uitgediept en wordt gekeken naar hoe dit in andere talen is. (Klik hier om naar de betreffende site te gaan). Ook de updates onderaan op de pagina zijn interessant, want daaruit blijkt weer dat deze kwestie niet in een eenvoudig regeltje te vangen is.

-----------------------------------------

Als toegift voor de liefhebber(s) nog een stukje 'Zweeds':

En vestenkalpig unsdernöking gjord vid ett untivseriet i Enlgand har visat att utfiall de två fösrta och de två sista botskevärna i alla orden i en text är ritkigt plessarade, spelar det liten roll i viklen orgnindslöfjd de övirga boskvätrena i orden kommer. Tetxen är fullt läbsar t.o.m. om de andra bokestävrna kommer hullorebmuller! Detta eftorsem vi inte läser varje enkisld botksav, utan ser bidlen av ordet som helhet.

Wuppiekill

Voor iedereen die genoeg heeft van de wuppies (klik hier):

wuppiekill
Lekker afreageren na de nederlaag van Oranje.